Predstavnici CPT u posjeti Crnoj Gori – održan okrugli sto o primjeni preporuka iz izvještaja o ad-hoc posjeti 2022. godine

S NAZIVIMA ULICA ODGOVORNO PREMA ŽRTVAMA RATNIH ZLOČINA
15/02/2024
22 NVO U PISMU VRHOVNOM DRŽAVNOM TUŽIOCU PONOVO APELUJU NA OBUSTAVU PREKRŠAJNOG POSTUPKA PROTIV ISTORIČARA BOBANA BATRIĆEVIĆA
19/02/2024

Predstavnici CPT u posjeti Crnoj Gori – održan okrugli sto o primjeni preporuka iz izvještaja o ad-hoc posjeti 2022. godine

Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) i Akcija za ljudska prava organizovali su juče u Podgorici okrugli sto o primjeni preporuka koje je CPT dao nakon ad hoc posjete njegove delegacije Crnoj Gori 2022. godine.

Skup je okupio predstavnike državnih institucija, advokate koji postupaju u predmetima torture i predstavnike civilnog društva.

Predsjednik CPT-a, Alen Mičel, u svom uvodnom obraćanju je naglasio ključnu ulogu Vlade u promovisanju nulte tolerancije mučenja i zlostavljanja. Istakao je značaj kontinuirane posvećenosti vlasti da bi se osiguralo poštovanje osnovnih ljudskih prava i dostojanstava, i podstakao Crnu Goru na sveobuhvatne reforme i stroge politike za sprečavanje zlostavljanja.

Niko Hirš, član CPT-a, i šef delegacije koja je posjetila Crnu Goru 2022. godine, osvrnuo se na poteškoće u promjeni policijske kulture, naglašavajući da je to proces koji zahtijeva vrijeme i upornost. Dodatno, HirŠ je podsjetio na uspješne mehanizme za suzbijanje policijske torture, poput snimanja svih razgovora u policiji, sprovođenja obuka o istražnom intervjuisanju, upotrebe tjelesnih kamera tokom policijskih akcija, suspenzije policijskih službenika osumnjičenih za torturu i tokom istrage, precizno vodjenje evidencije o vremenu lišavanja slobode i primjenu svih garancija protiv zlostavljanja i za vrijeme informativnih razgovora.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, naglasio je značaj razvoja policijske kulture koja se temelji na saradnji, profesionalizmu i nultoj toleranciji na zlostavljanje. On je podvukao cilj vlade da kroz edukaciju i stalno unapređenje praksi postigne visoki standard poštovanja ljudskih prava u skladu s preporukama CPT-a. Ministar je istakao da, iako izazovi postoje, napori na edukaciji i promociji odgovornog ponašanja među policijskim službenicima ostaju prioritet u cilju suzbijanja zlostavljanja.

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava, izrazila je zabrinutost zbog izostanka suštinskog napretka u suzbijanju kulture zlostavljanja unutar kriminalističke policije, uprkos konkretnim preporukama CPT-a koje se ponavljaju još od 2017. godine. Ona je posebno kritikovala nepoštovanje propisa koji nalažu nošenje identifikacionih oznaka od strane policije tokom specijalnih operacija, uprkos CPT-jevim preporukama koje datiraju od 2008. godine, kao i nepoštovanje obaveze suspenzije službenika okrivljenih za zlostavljanje i nedjelotvorno procesuiranje slučajeva torture. Posebno je ukazala na neprimjereno dugo trajanje izviđaja u predmetima iznuđivanja iskaza iz 2020/21. godine, od kojih je 6 objavljeno i na fotografijama, a koji do danas nisu razultirali optužnicama.

Franćeska Gordon, iz Sekretarijata CPT-a, naglasila je potrebu za poboljšanjem materijalnih uslova i režima posebno, kao i potrebu da se pozabave ozbiljnim ograničenjima prava, posebno za pritvorenike, što CPT zabrinjava još od 2004. godine, posebno u kontekstu dugotrajnih boravaka u pritvoru koji se mjere godinama, umjesto mjesecima. Ovo podvlači kontinuiranu potrebu za reformama u cilju osiguranja humanih uslova u pritvoru i efikasnog i djelotvornog odgovora na zlostavljanje.

U nastavku je okrugli sto bio zatvoren za javnost u cilju otvorenijeg razgovora o preprekama u primjeni preporuka CPT-ja od kojih su neke ključne i više puta ponovljene. Razgovor je doveo do razmjene najnovijih informacija i obezbjedio uslove za korak naprijed u suzbijanju svih oblika zlostavljanja. Da li će do toga i doći, zavisiće od političke volje izvršne vlasti i nivoa zalaganja u pravosuđu.

Predstavnici CPT-ja su posle okruglog stola nastavili posebne bilateralne razgovore sa predstavnicima vlasti u Crnoj Gori.

Sažet izvještaj o ovoj posjeti (tzv. news flash) biće objavljen najkasnije u utorak na sajtu CPT-ja.