OŠTRO OSUĐUJEMO GOVOR MRŽNJE POSLANIKA/CE VUČUROVIĆ, BOŽOVIĆ I BAJČETIĆ

Obuka službenika policije Crne Gore o vođenju razgovora i saslušanja – Stručno mišljenje
21/12/2021
UPRAVA POLICIJE I POLICIJSKA AKADEMIJA UPOZNATE S TEHNIKOM ISTRAŽNOG INTERVJUISANJA: NOV PRISTUP ISPITIVANJU SVJEDOKA I OSUMNJIČENIH
24/12/2021

OŠTRO OSUĐUJEMO GOVOR MRŽNJE POSLANIKA/CE VUČUROVIĆ, BOŽOVIĆ I BAJČETIĆ

Dvadeset pet članica Koalicije Zajedno za LGBTI prava koja okuplja nevladine organizacije i institucije koje rade na unapređenju ljudskih prava LGBTI osoba u Crnoj Gori, najoštrije osuđuje govor mržnje predsjednika Odbora za ljudska prava, Jovana Vučurovića i poslanice Demokratskog fronta Jelene Božović tokom rasprave o predlogu zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Ponovo ukazujemo javnosti da ovo nije prvi put da predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode iznosi ovakve stavove, koji su ne samo diskriminatorni, već predstavljaju govor mržnje i kršenje ljudskih prava LGBTI zajednice u Crnoj Gori. Takođe, Vučurović je svojim dosadašnjim angažmanom dokazao da ne razumije koncept ljudskih prava, njihovu univerzalnost, nedjeljivost, neotuđivost, ali i međuzavisnost. Da to razumije, ne bi izjavio da ijedno ljudsko pravo ma koje marginalizovane grupe može naštetiti pravima druge grupe ili zajednice, već bi se prvi borio upravo za ljudska prava marginalizovanih. Tako njegove izjave postaju ozbiljna prepreka inače nedopustivo sporom procesu inkluzije LGBTI zajednice.

Koalicija Zajedno za LGBTI prava osuđuje i govor mržnje poslanice DF-a i članice Odbora za ljudska prava i slobode, Jelene Božović kojima se produbljuju postojeće nejednakosti, a doprinosi snaženju predrasuda prema LGBTI osobama u Crnoj Gori.

Nedopustivo je da ovakvi stavovi dolaze iz Skupštine Crne Gore, i to iz samog Odbora, jer se time obesmišljavaju institucionalni napori za uspostavljanje sistema jednakosti ljudskih prava u našem društvu.

Podsjećamo javnost, kao i poslanika Vučurovića i poslanicu Božović, da Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore razmatra prijedloge zakona, drugih propisa i opštih akata i druga pitanja koja se odnose na slobode i prava i čovjeka i građanina, sa posebnim osvrtom na manjinska prava. Samim tim, ukoliko njih dvoje ne mogu da se pomire sa činjenicom da i prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interposlnih (LGBTI) osoba u Crnoj Gori ne spadaju ni u kakva posebna prava koja treba da im budu dodijeljena mimo postojećeg korpusa ljudskih prava, već govorimo o istim, univerzalnim, ljudskim pravima koja treba da važe za svakog pojedinca/ku, i koje niko nema prava uskraćivati.

Nadležni u Skupštini Crne Gore bi morali pokrenuti pitanje odgovornosti rada ova dva člana, odnosno njihovog članstva u Odboru, jer izraženim govorom mržnje, homofobijom i diskriminacijom čine više štete u radu istog, a samim tim i instituciji Skupštine.

Oštro osuđujemo govor mržnje i poslanika DF-a, Nikole Bajčetića, koji je iznio na svom Tviter nalogu, uz apel poslaniku da pokuša da razumije da se govor mržnje javlja kao izvor opšte opasnosti, koji podstiče i opravdava netrpeljivost i, u krajnjoj liniji, nasilje. Bajčetić mora shvatiti da ovakvo koketiranje s mržnjom i njeno opravdavanje vodi i do nesagledivih posljedica.

Konačno, pozivamo rukovodstvo Skupštine Crne Gore da uloži napore kako bi prevenirali i adekvatno sankcionisali raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema LGBTI osobama u toj instituciji. Apelujemo i na poslanike i poslanice da nastave sa ozbiljnim radom u dijelu usklađivanja zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola kako bi LGBTI zajednica bila u prilici da sva osnovna ljudska prava ostvari.

NVO Akcija za ljudska prava

NVO Juventas

NVO ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje

NVO Centar za monitoring i istraživanje – CeMI

NVO Aktivna zona

NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

NVO CAZAS

Udruženje Korina

NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO)

NVO Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM)

NVO Crnogorski ženski lobi

NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić

Crnogorski olimpijski komitet

Asocijacija Spektra

NVO Forum mladi i neformalna edukacija – Forum MNE

NVO Prima

NVO Centar za ženska prava

NVO Centar za afirmaciju RE populacije – CAREP

NVO Stana

NVO Unija srednjoškolaca

NVO Evropski pokret u Crnoj Gori

NVO Centar za romske inicijative

NVO Sigurna ženska kuća

NVO Institut alternativa

NVO Crnogorska LGBTIQ asocijacija Queer Montenegro