Predstavnica HRA izabrana za članicu radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama

PRVO ZAJEDNIČKO ZVANIČNO OBILJEŽAVANJE MJESTA RATNIH ZLOČINA U MORINJU CRNE GORE I HRVATSKE: VLADA DA ZAUZME STRATEŠKI PRISTUP SUOČAVANJU SA SVIM RATNIM ZLOČINIMA
05/10/2021
KONKURS ZA SCENARIO STRIPA ZA DJECU NA TEMU PRAVO NA SLOBODU VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA
11/10/2021

Predstavnica HRA izabrana za članicu radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama

Marija Vesković, pravna savjetnica HRA

Marija Vesković, pravna savjetnica Akcije za ljudska prava (Human Rights Action – HRA), izabrana je za članicu Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kao kandidatkinja 11 nevladinih organizacija: Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Centar za monitoring i istraživanje – CeMI, Centar za ženska prava, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Institut alternativa, Juventas i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS.

HRA od 2008. godine prati rad Sudskog savjeta. Njena radna grupa je 2006. godine predložila reformu izbora sudija u vidu izmještanja izbora iz političkog organa – Skupštine Crne Gore – u stručno tijelo – Sudski savjet, što je prihvaćeno u Ustavu Crne Gore iz 2007. godine.

Iako je u postupku izrade Zakona o Sudskom savjetu u martu 2011. godine prihvaćeno 6 od 18 predloga HRA, nikada nije prihvaćeno da se uvedu garancije nezavisnosti i protiv sukoba interesa u članstvu Sudskog savjeta koje bi do kraja obezbijedile nepristrasnost i nezavisnost tog tijela.

Od 21 amandmana koje je HRA predložila na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu u septembru 2013, poslanici su predložili jedan, koji nije usvojen.

HRA je 2015. godine uputila 31 predlog amandmana od kojih nijedan nije usvojen.

Naš osnovni cilj će biti da se u radnoj grupi založimo za dosljedno uvođenje garancija protiv sukoba interesa kod svih članova Savjeta, odnosno posebno za garancije nezavisnosti od političkog uticaja kod članova koji se biraju iz reda uglednih pravnika. Naravno, pored toga, imamo pripremljen i znatan broj predloga koji bi rad Sudskog savjeta učinili transparentnijim, objektivnijim i efikasnijim.

Otvoreni smo za sve predloge koji bi mogli da unaprijede postojeći zakon i pozivamo Vas da nas o njima obavijestite.