Predstavnica HRA izabrana za članicu radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama
07/10/2021
Crna Gora i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva
17/10/2021

KONKURS ZA SCENARIO STRIPA ZA DJECU NA TEMU PRAVO NA SLOBODU VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA

 

        

NVO AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA

raspisuje

KONKURS

ZA SCENARIO STRIPA ZA DJECU NA TEMU:

PRAVO NA SLOBODU VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA

uz podršku Ambasade Francuske u Crnoj Gori

u okviru projekta

“Obrazovanje djece o pravu na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja”

 

USLOVI KONKURSA

 

1. Cilj konkursa je izbor scenarija stripa za djecu na temu sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja, u skladu s uslovima iz tačke 5.

2. Konkurs je otvoren do 10. novembra 2021. godine, za sva pravna i fizička lica, bez obzira na uzrast, državljanstvo ili drugo lično svojstvo.

3. U cilju garantovanja nepristrasnosti, žiri će ocjenjivati radove pod šifrom.

3.1. Radove treba potpisati šifrom, sastavljenom od 5 slovnih i 5 brojčanih karaktera (npr. A1B2C3W4E8) pod kojom će kandidat/kandidatkinja učestvovati na konkursu.

3.2. Na posebnom papiru napisati šifru zajedno s kontakt podacima (ime i prezime, broj telefona i/ili e-mail adresa) i taj papir spakovati u manji zatvoreni koverat. Na poleđini te koverte napisati šifru.

3.3. Rad potpisan šifrom i manji koverat staviti u veći koverat na čijoj poleđini napisati „Za strip – konkurs”.

3.4. Radove poslati poštom na adresu: Akcija za ljudska prava, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 130/VII, 81 000 Podgorica, Crna Gora.

3.5. Radovi će biti proslijeđeni žiriju, a manje koverte sa podacima autora će ostati zatvorene i otvoriće se samo koverat pod šifrom rada koji žiri bude izabrao kao najbolji.

4. Naknada za najuspješniji scenario iznosi 650,00 € bruto (najmanje 600,00 € neto). Ukupan neto iznos zavisi od obračuna poreza i eventualnih doprinosa na osnovu radnog statusa osobe čiji scenario bude odabran.

5. Uslovi:

5.1. Traženi tekst scenarija treba da sadrži najviše 3800 karaktera sa razmacima (eng. “characters with spaces”), da bi se upisao u crtež stripa na dvije stranice A4 formata, od 8 kaiševa, od 18 do 22 kadra. Primjer ilustrovanog stripa dostupan je ovdje, a primjer scenarija istog formata ovdje.

5.2. Nije potrebno crtati strip, jer će illustrator biti posebno angažovan.

5.3. Scenario napisati u vidu dijaloga, razmišljanja i napomena. Cilj je da se kroz zanimljivu priču i upečatljive likove, što jednostavnijim, razumljivim jezikom, djeci objasni osnovni koncept prava na slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja. Poželjno je dodati i kratak opis kadrova i likova.

5.4. Scenario treba da bude izrađen u skladu sa kratkim uputstvom za razumijevanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja, pripremljenim za potrebe ovog konkursa. Dostupna je i duža verzija uputstva, koja sadrži i relevantne pravne izvore. Treba imati u vidu da se ne očekuje da se u scenariju nađu sve informacije iz kratkog uputstvavažno je samo da scenario ne bude suprotan onome što je navedeno u uputstvu.

6. Sedmočlani žiri će u roku od 20 dana od dana zatvaranja konkursa donijeti odluku o izboru najboljeg scenarija i o tome će obavijestiti javnost. Žiri nije u obavezi da izabere najbolji scenario ako procijeni da nijedan rad ne zadovoljava uslove konkursa.

7. HRA zadržava pravo da u saradnji s autorom/autorkom izabranog scenarija, prilagodi konačni tekst, koji će biti ilustrovan i objavljen.

8. Za dodatne informacije i objašnjenja kontaktirajte nas na mail adresu: hra@t-com.me ili putem telefona: +382 20 232 348 ili +382 69 501 047.