USTAVNI SUD DA HITNO ODLUČI O ŽALBI PRITVORENIKA KOJI JE ŽIVOTNO UGROŽEN
19/04/2021
Slučaj Nikole Vukčevića: Još jedna „zakašnjela pravda gotova nepravda“
21/04/2021

ODRŽATI JAVNU RASPRAVU O NACRTU ZAKONA O DRŽAVNOM TUŽILAŠTVU U SKLADU S PROPISIMA

Photo: Radio Kotor

Akcija za ljudska prava (HRA) nije danas prisustvovala debati o Nacrtu zakona o izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, jer smo na nju pozvani u petak na kraju radnog vremena u 17 časova, što nam nije ostavilo dovoljno vremena da se za nju pripremimo i odložimo ranije preuzete obaveze za danas.

U pismu potpredsjedniku Vlade, Dritanu Abazoviću, ponovili smo isto što smo prošle godine napisali i predsjednici odbora Skupštine Crne Gore, Marti Šćepanović, kada nas je samo dan ranije pozvala na raspravu o predlogu Zakona o medijima – smatramo da je pozivanje na ovakav način na ozbiljne debate neprimjereno i da omalovažava učesnike.

Apelovali smo da Vlada obezbijedi odgovarajuću javnu raspravu o konačnom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu u skladu s propisima, prema kojima ona mora traje najmanje 20, a najviše 40 dana. Smatramo da je održavanje javnih rasprava o ključnim zakonima, kakvi su i oni koji uređuju pravosuđe, neophodno da bi se obezbijedio najbolji mogući kvalitet tih propisa i povećalo povjerenje građana, a posebno stručne javnosti, u demokratski proces koji ostvaruje javni interes.

Na osnovu letimičnog pregleda Nacrta zakona, pozdravili smo usvajanje naših predloga u pogledu sprječavanja sukoba interesa kod svih članova Tužilačkog savjeta i propisivanje dodatnih uslova u cilju depolitizacije kod izbora uglednih pravnika, i založili se za njihovo usvajanje u cjelosti. S druge strane, primetno je da Nacrt sadrži odredbe koje je Venecijanska komisija ranije kritikovala. Posebno zabrinjava što se ostalo pri tome da v.d. stanje može da se produžava unedogled tako što bi se vršioci dužnosti VDT-a smjenjivali, čime se izigrava Ustavno rješenje za izbor VDT, koje zahtijeva i učešće opozicije.

Nacrt zakona nažalost nije posvetio dovoljnu pažnju uređenju disciplinskih postupaka i postupaka ocjenjivanja državnih tužilaca, iako je u obrazloženju Nacrta ukazano na neefektivnost i nefunkcionalnost ovih postupaka u praksi. HRA je ranije u okviru javnih konsultacija dostavila više predloga upravo u odnosu na uređenje ovih pitanja.