HITNO ZAŠTITITI NOVINARKU OLIVERU LAKIĆ

POVODOM POZIVANJA NA JAVNO OKUPLJANJE ZAKAZANO ZA SJUTRA (28.12.2020. GODINE)
27/12/2020
SUDSKI SAVJET KONAČNO ODLUČIO DA SPROVEDE ODLUKU SUDA, MEDENICI I VUČINIĆ U AVGUSTU MORALE PRESTATI SUDIJSKE FUNKCIJE
30/12/2020

HITNO ZAŠTITITI NOVINARKU OLIVERU LAKIĆ

Photo: Total Montenegro news

Crnogorskoj novinarki Oliveri Lakić, koja je do sada pretrpjela prijetnje smrću, dva napada u kojima je povrijeđena i saznanje da je u maju u zatvoru vrbovan novi atentator na nju, do danas nije obezbijeđena policijska zaštita, uprkos apelima Akcije za ljudska prava (HRA) i Komisije za praćenje istrage napada na novinare od prije dvije nedjelje. U međuvremenu su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšena dvojica osumnjičenih za planiranje njenog ubistva, koji su u subotu pušteni da se brane sa slobode. Radi se o osobama koje su, prema navodima svjedoka saradnika, pratile novinarku neposredno prije napada na nju 2018. godine, i te informacije proslijeđivale Filipu Kneževiću, koji se sumnjiči da je pucao na nju i ranio je, a koji je i dalje na slobodi.

HRA smatra da je ponašanje Uprave policije i ANB neodgovorno, i da ništa ne može da opravda izostanak hitne procjene bezbjednosti i zaštite novinarke u očigledno rizičnim okolnostima po njenu bezbjednost.

Hronologija dogadjaja:

11. decembra 2020. godine dnevni list Dan je objavio iskaz svjedoka saradnika da je u maju ove godine u zatvoru u Spužu došlo do vrbovanja atentatora za ubistvo novinarke Olivere Lakić.

14. decembra 2020, Akcija za ljudska prava je pozvala SDT i UP da bez odlaganja odgovore na 3 pitanja:

1) Šta je do sada preduzeto da se hitno i temeljno, u skladu sa standardima djelotvorne istrage, istraže navodi da postoji više zainteresovanih članova kriminalne grupe za ubistvo novinarke Lakić? Da li su oni povezani s napadom na nju u maju 2018?

2) Zašto nije odmah zvanično obaviještena o tome da joj je život ugrožen?

3) Zbog čega joj nijesu obezbijedili zaštitu u situaciji kada postoji svjedočenje o planiranju atentata na nju, koje SDT očigledno smatra kredibilnim, čim ga je stavilo u svoju optužnicu?

18. decembra 2020, Komisija za praćenje istraga napada na novinare održala je sjednicu poslije koje je objavljeno da je zahtijevala od Uprave policije i ANB da hitno urade procjenu bezbjednosti Olivere Lakić i pruže joj svu potrebnu fizičku zaštitu.

25. decembra 2020, specijalni tužilac Saša Čađenović je na pres konferenciji izjavio da su prethodnog dana uhapšena dvojica osumnjičenih za planiranje ubistva novinarke Olivere Lakić, dok se ostali već nalaze u zatvoru po drugim osnovima. Tužilac Čađenović je tada potvrdio da se radi o istoj grupi koja je osumnjičena za pokušaj ubistva novinarke Lakić iz 2018. godine.

26. decembra 2020, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, Miroslav Bašović, odbio je predlog SDT-a da odredi pritvor Veselinu Bubanji i Luki Bulatoviću, koji su osumnjičeni da su planirali ubistvo novinarke Lakić. Ocijenjeno  je da su neosnovani navodi da postoji opasnost da bi im Filip Knežević, član iste kriminalne grupe koji je u bjekstvu, a koji je prema navodima svjedoka saradnika pucao u novinarku u maju 2018. godine, mogao pomoći u sakrivanju. Sudija Bašović je smatrao da ne postoji opasnost da ove osobe dovrše krivično djelo jer to nisu učinili do sada, skoro dva mjeseca posle saslušanja svjedoka saradnika. Radi se o osobama koje su, prema navodima svjedoka saradnika, neposredno pred pokušaj ubistva iz 2018. godine, izvjesno vrijeme pratile novinarku Lakić i te informacije proslijeđivale Filipu Kneževiću koji je i dalje na slobodi.