DESETA PRESUDA SUDA U STRAZBURU PROTIV CRNE GORE U 2020. GODINI
26/11/2020
SUDIJE USTAVNOG SUDA DA PODNESU OSTAVKE
03/12/2020

HRA I IA TRAŽE OD MINISTRA ZDRAVLJA DA GRAĐANIMA HITNO OBEZBIJEDI PRAVO NA JAVNA PROTESTNA OKUPLJANJA

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) zatražile su danas od aktuelnog ministra zdravlja Kenana Hrapovića koji predsjedava Nacionalnim koordinacionim tijelom (NKT) da hitno dopuni naredbu kojom je predviđena potpuna zabrana javnih okupljanja tako da građanima omogući pravo na protest na način koji ne remeti javno zdravlje.

Ukazali smo da važeća Naredba za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (“Sl. list CG”, 110/20 od 14.11.2020, 112/20 od 24.11.2020) koja sasvim zabranjuje okupljanja na otvorenom prostoru, nije u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava i Ustavom Crne Gore, jer vanredno stanje nije proglašeno. Ukazali smo da je Ustavni sud Njemačke u aprilu ove godine ukinuo takvu potpunu zabranu javnih okupljanja i rekao da se ona moraju obezbijediti za ograničen broj učesnika, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance.

HRA i IA očekuju da ministar zdravlja hitno dopuni pomenutu Naredbu tako da građanima odmah obezbijedi pravo na protest, ne čekajući da Ustavni sud Crne Gore odluči o inicijativi za ispitivanje njene ustavnosti, jer bi se time izgubilo dragocjeno vrijeme.

Ekološki aktivisti iz Građanske inicijative Sačuvajmo rijeke Crne Gore i mještani sela Rečine i Bare Kraljske, koji već četiri mjeseca protestuju u cilju sprječavanja gradnje mini hidroelektrana na rijekama Skrbuša, Čestogaz, Ljubaštica i Crnja, obavijestili su nas da ih je policija upozorila da državno tužilaštvo planira da ih procesuira zbog kršenja mjera NKT-a. Oni su organizovali proteste do 15 učesnika, koji su nosili maske i držali distancu.

Da bismo spriječili da njihovo pravo na mirno protestno okupljanje bude prekršeno eventualnim hapšenjem i procesuiranjem, od ministra Hrapovića smo zatražili da hitno reaguje, a o našem apelu smo danas obavijestili i zamjenicu rukovodioca Osnovnog državnog tužioca u Kolašinu, gospođu Maju Šćepanović.

Pisma upućena ministru Hrapoviću i ODT u Kolašinu možete pročitati ovdje.