VIŠE OD 4 MJESECA BEZ DJELOTVORNE ISTRAGE PRIJAVA TORTURE U ISTRAZI NAPADA NA LOKAL “GRAND” I KUĆU GOLUBOVIĆA: V.D. VDT I TUŽILAČKI SAVJET ĆUTE NA PRIGOVORE O POSTUPANJU DRŽAVNIH TUŽILACA U IZVIĐAJU

PROTEST ZBOG SAOPŠTENJA URA KOJE UGROŽAVA NEZAVISNOST SUDSTVA
03/10/2020
PRESUDA ZA BOLJA VREMENA: SUDIJA SANJA NIKIĆ PONIŠTILA ODLUKU SKUPŠTINE CRNE GORE U SPORU PROTIV RAZRJEŠENJA ČLANA SAVJETA RTCG NIKOLE VUKČEVIĆA
07/10/2020

VIŠE OD 4 MJESECA BEZ DJELOTVORNE ISTRAGE PRIJAVA TORTURE U ISTRAZI NAPADA NA LOKAL “GRAND” I KUĆU GOLUBOVIĆA: V.D. VDT I TUŽILAČKI SAVJET ĆUTE NA PRIGOVORE O POSTUPANJU DRŽAVNIH TUŽILACA U IZVIĐAJU

CdM/Mina

Akcija za ljudska prava (HRA) i Autonomni građanski pokret (AGP) izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog toga što predistražne radnje po prijavama policijskog zlostavljanja Marka Boljevića, Jovana Grujičića i Benjamina Mugoše nijesu sprovedene hitno ni temeljno. Istraga nije pokrenuta ni poslije četiri mjeseca od podnošenja prijava, iako su kod sve trojice konstatovane tjelesne povrede, i iako se zna ko su policijski službenici koji su ih ispitivali i bili nadležni za njihovu bezbjednost u prostorijama Centra bezbjednosti u Podgorici krajem maja ove godine.

Podsjećamo, Marko Boljević je 26. maja 2020. podnio prijavu državnoj tužiteljki Romini Vlahović u kojoj je detaljno opisao da su ga službenici CB Podgorica prethodnog dana zlostavljali prebijanjem, elektrošokovima i prijetnjama smrću, da bi on pred tužiocem lažno svjedočio protiv Mugoše i Grujičića. Benjamin Mugoša je 28. maja 2020. prijavio slično mučenje u CB Podgorica državnoj tužiteljki Snežani Šišević, pošto je odbio da da lažni iskaz. Prijavu policijske torture prema Jovanu Grujičiću podnio je njegov otac, Budimir Grujičić, 4. juna, državnoj tužiteljki Suzani Milić, a zatim i sam Jovan, 24. juna, državnoj tužiteljki Snežani Šišević. Sva trojica tvrde da su na njima pored prebijanja primjenivani i elektro šokovi i da im je prijećeno da će ubiti i njih i njima bliske osobe.

AGP je na izostanak hitne istrage u slučaju Marka Boljevića javnosti ukazao 7. jula, dok je 14. jula HRA u javnom reagovanju ukazala da su sva trojica uključenih u istragu tzv. bombaških napada na lokal „Grand“ i kuću službenika službi bezbjednosti Duška Golubovića prijavili da su im policajci iznuđivali iskaze putem svirepih tehnika mučenja. HRA je istakla da su „opisi istih detalja policijske torture primjenom elektrošokova u predjelu genitalija i butina, kao i udaranja bokserskim rukavicama i bejzbol palicama, uz prijetnje ubistvom i puštanje glasne muzike da zagluši krike, doprinijeli uvjerljivosti njihovih tvrdnji“. Podsjetili smo da je Evropski komitet za sprječavanje mučenja (CPT) u prethodna dva izvještaja o posjetama Crnoj Gori upozoravao na zlostavljanje u crnogorskoj policiji uz upotrebu elektro-šokova, kao i na to da je primjena zlostavljanja prihvaćena praksa među kriminalističkim inspektorima.

Akcija za ljudska prava je v.d. Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i ostalim članicama i članovima Tužilačkog savjeta još 30. jula podnijela prijavu propusta u postupanju po prijavi policijske torture nad Jovanom Grujičićem i zahtijevala da se ta istraga privede međunarodnom standardu  efikasne i djelotvorne istrage prijava torture.  Do danas nismo dobili odgovor ni od gospodina Stankovića, ni od Tužilačkog savjeta(čine ga: Sonja Bošković, državna tužiteljka, Vrhovno državno tužilaštvo; Veljko Rutović, državni tužilac, Specijalno državno tužilaštvo; Ljubinka Bašović, državni tužilac, Više državno tužilaštvo u Podgorici; Hasan Lukač, državni tužilac, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju; Duško Milanović, državni tužilac, Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju; Nataša Radonjić, Ministarstvo pravde; prof.dr Velimir Rakočević, univerzitetski profesor; prof. dr Aneta Spaić, univerzitetska profesorka; Milan Filipović, bivši minister unutrašnjih poslova, u penziji; Ranka Čarapić, bivša Vrhovna državna tužiteljka, u penziji) pa je HRA zajedno sa AGP u petak 2. oktobra istim državnim službenicima poslala novo pismo sa pritužbama na nedjelotvorno postupanje. Upozorili smo da prijave torture moraju hitno da se istražuju, dok ono što su nadležni državni tužioci u protekla četiri mjeseca uradili ni približno ne odgovara tom međunarodnom standardu.

U sva tri predmeta, nadležni državni tužioci su za četiri mjeseca samo saslušali podnosioce prijava i kod njih utvrdili tjelesne povrede. HRA je još u julu mjesecu protestovala zbog toga što je tužilac, umjesto neposrednog vještačenja Jovana Grujičića, naložio isključivo vještačenje dokumentacije o njegovim povredama, koju jesačinio ljekar u zatvoru, na način koji ne odgovara međunarodnim standardima. U predmetu Marka Boljevića, saslušan je i njegov otac, koji je prvi vidio svog sina po izlasku iz policije, i niko drugi, niti je urađeno bilo kakvo drugo vještačenje, pretres i sl.

Činjenica da je već u toku krivični postupak protiv Jovana Grujičića, koji se zasniva na njegovoj samooptužujućoj izjavi, za koju on tvrdi da je iznuđena torturom, predstavlja dodatni razlog za hitno istraživanje prijave torture u tom predmetu. Zakonik o krivičnom postupku Crne Gore izričito zabranjuje da presuda bude zasnovana na dokazu pribavljenom povredom ljudskih prava (čl.17, st. 2 ZKP), pa postupak u kome se utvrđuje da li se optužnica zasniva na nevaljanom dokazu mora biti prioritet, i biti hitno sproveden, uz upotrebu svih kapaciteta državnog tužilaštva. Međutim, činjenica da se po prijavi torture Jovana Grujičića zapravo uopšte ne postupa efikasno, dok se istovremeno suđenje protiv njega privodi kraju, upućuje na nedopustivu pristrasnost državnog tužilaštva na štetu žrtve, i ozbiljno ugrožava pravičnost sudskog postupka koji se protiv njega vodi.

HRA i AGP smatraju da su razmjere neadekvatnog postupanja državnih tužilaca u ovom predmetu protivne međunarodnom standard apsolutne zabrane torture i da ukazuju na zloupotrebu službenog položaja. HRA posebno izražava protest zbog toga što je Tužilački savjet propustio da hitno djeluje po pritužbi HRA u protekla dva mjeseca.

Podsjećamo da je ovo slučaj na koji je još u julu privučena znatna pažnja domaće i međunarodne javnosti, te da su zvanični predstavnici organa Ujedinjenih nacija, Evropske unije, britanske Ambasade i Ambasade SAD prije tri mjeseca zahtijevali od nadležnih organa Crne Gore da sprovedu hitnu i temeljnu istragu i obezbijede sprovođenje pravde.