ODGOVORNOST ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA JE NA VLADI – HRA SPREMNA DA POMOGNE

IZABRAN OSMI PREDSJEDNIK SUDA UPRKOS ZAKONSKOJ ZABRANI
17/02/2020
AZERBEJDŽANSKA NOVINARKA POBIJEDILA DRŽAVU PO DRUGI PUT PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA
01/03/2020

ODGOVORNOST ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA JE NA VLADI – HRA SPREMNA DA POMOGNE

U okviru inicijative „Savez za Evropu“, predstavnici Akcije za ljudska prava (HRA), izvršna direktorka Tea Gorjanc Prelević i pravni savjetnici Stefan Šljukić i Katarina Bošković, sastali su se danas u podne sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoranom Pažinom, ministarkom javne uprave Suzanom Pribilović i glavnim pregovaračem sa EU Aleksandrom Drljevićem.

Sastanak se odvijao u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi. Izvršna direktorica HRA je zaključila da je u odnosu na teme o kojima je razgovarano odgovornost na Vladi, i ponovila spremnost da HRA doprinese rješavanju problema u oblasti poštovanja ljudskih prava.

Pokrenuli smo temu Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i vjerskim zajednicama i spornih rješenja s aspekta međunarodnih standarda ljudskih prava. Dogovoreno je da HRA dostavi preciznije argumente i predloge i dogovorili se da o tome nastavimo razgovor.

Istakli smo poseban značaj primjene međunarodnih standarda slobode izražavanja i okupljanja u periodu prije izbora i naglasili nezadovoljstvo zbog zastrašivanja hapšenjem novinara, prekršajnog gonjenja i nesrazmjernog kažnjavanja zbog kritičkog izražavanja na društvenim mrežama, kao i zbog nezakonitog razrješenja predstavnika NVO iz savjeta RTCG i državnih agencija. Istakli smo da protiv takvog razrješenja država ne obezbijeđuje djelotvorni pravni lijek, a da u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o RTCG opet takva zaštita nije obezbijeđena, i da nije prihvaćen predlog HRA. Razgovarali smo o nedovoljno transparentnim javnim raspravama o zakonu o medijima i RTCG i amandmanima HRA i drugih NVO na Zakon o medijima, Zakon o RTCG i Zakonu o slobodnom pristupu informacijama koji nijesu prihvaćeni. Obavješteni smo da je Ministarstvo javne uprave poslije toga ipak izradilo novi nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama za koji se sada čeka mišljenje Evropske komisije. Zatražili smo od Vlade da se kod državnog tužilaštva i policije založi za efikasnu primjenu preporuka Vladine Komisije za praćenje istraga napada na novinare i da se obezbijedi blagovremeno obezbjeđivanje ravnopravne zastupljenosti kandidata na izborima u informativnom programu javnog servisa. U pogledu mirnog okupljanja, pohvalili smo odluku Uprave policije da nastavi da obezbjeđuje litije.

U odnosu na problem nedovoljnih garancija nezavisnosti Sudskog i Tužilačkog savjeta, dogovoreno je da HRA Vladi dostavi nacrt zakonske odredbe o kriterijumima nezavisnosti članova savjeta iz reda uglednih pravnika, kojom bi mogli biti dopunjeni postojeći zakoni. Ponovo smo kao problem istakli nepravilnosti u radu Sudskog savjeta u pogledu izbora sudija i predsjednika sudova i konstatovali da je Sudski savjet, posle podnošenja krivične prijave protiv njegovih članova, unaprijedio praksu.

U odnosu na nadležnost Vlade u oblasti tranzicione pravde, razgovarali smo o tome da Vlada još uvijek nije odgovorila na inicijativu HRA za donošenje zakona u Crnoj Gori o rehabilitaciji i obeštećenju žrtava političkog progona – zatvorenika i zatvorenica Golog otoka, Svetog Grgura i drugih zatvora, o raspoloženju u Vladi da se to razmatra, ali da im to u ovom trenutku nije prioritet. Apelovali smo na Vladu da razmotri mogućnost poravnanja sa žrtvama ratnih zločina čiji su tužbeni zahtjevi odbačeni zbog navodne zastarjelosti. Založili smo se ponovo za podizanje posebnih spomen obilježja za žrtve ratnih zločina.

Istakli smo urgentnu potrebu deinstitucionalizacije osoba koje žive u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti i jačanje usluga podrške u zajednici mentalno oboljele.