Izvještaj HRA sa današnje sjednice Sudskog savjeta

NOVO NASILJE KAO POSLJEDICA RELATIVIZACIJE ZLOČINA
07/02/2020
Info sesija: „Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru”
12/02/2020

Izvještaj HRA sa današnje sjednice Sudskog savjeta

Sudski savjet je danas održao sjednicu na kojoj je intervjuisao po jednog kandidata za funkcije predsjednika osnovnih sudova na Žabljaku i u Pljevljima, Mihaila Anđelića, dosadašnjeg predsjednika Osnovnog suda na Žabljaku i Marinu Jelovac, sutkinju Osnovnog suda u Pljevljima.

Pozdravljamo odluku Sudskog savjeta da preispita raniji način intervjuisanja kandidata za sudije i predsjednike sudova i da i današnji intervju sa kandidatima za predsjednike osnovnih sudova u Pljevljima i Žabljaku sprovede u skladu sa Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama, Poslovnikom Sudskog savjeta i Smjernicama o obavljanju intervjua koje je sam donio.

Međutim, intervjuisanjem odnosno razmatranjem kandidature Mihaila Anđelića za mjesto predsjednika Osnovnog suda na Žabljaku, iako je on do sada bio biran na tu funkciju četiri puta, Sudski savjet postupa suprotno Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, koji zabranjuje da funkciju predsjednika suda obavlja osoba koja je prethodno dva puta bila birana na to mjesto. Ukazujemo i da je Grupa država protiv korupcije (Groupe d’Etats contre la corruption – GRECO) Savjeta Evrope preporučila Crnoj Gori da ograniči prekomjernu koncentraciju ovlašćenja u pravosuđu i da je nedavno u tom smislu kritikovala treći izbor Vesne Medenice na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, kao i izbor predsjednika sudova koji su birani najmanje tri puta na iste funkcije. Sada bi i u slučaju izbora Mihaila Anđelića da obavlja funkciju predsjednika Osnovnog suda na Žabljaku, iako je on već u četiri mandata obavljao istu funkciju, bila prekršena zakonska zabrana, a ne bi bile poštovane ni preporuke GRECO, čiji je cilj sprječavanje korupcije.

Podsjećamo da je Akcija za ljudska prava upozoravala Sudski savjet ukupno tri puta da nepropisno sprovodi intervjue prilikom izbora kandidata za sudije i predsjednike sudova, počev od prvog izbora po novom sistemu 2016. godine. Poslednji put je apelovala na Sudski savjet da ponovi intervju od 8. jula 2019. sa 41 kandidatom i da ne donosi odluku o izboru na osnovu postupka u kome nijedan ispitanik, s obzirom na postavljena pitanja, nije mogao biti objektivno ocijenjen prema četiri zakonska kriterijuma, gdje sedmoro na intervjuu nije dobilo ni jedno pitanje, a ostali irelevantna pitanja, ni približna propisanim Smjernicama za obavljanje intervjua, na osnovu kojih bi se moglo doći do odgovora za ocjenjivanje zakonskih kriterijuma. Zbog ovakvog nezakonitog postupanja Sudskog savjeta, HRA, MANS i Institut alternativa su sredinom septembra 2019. godine podnijeli Vrhovnom državnom tužiocu i Glavnom specijalnom tužiocu krivičnu prijavu protiv članova i članica Sudskog savjeta, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja (član 416 Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG), nesavjestan rad u službi (čl. 417 KZCG), protivzakoniti uticaj (čl. 422 KZCG), falsifikovanje isprave (čl. 412 KZCG) i povreda ravnopravnosti (čl. 159 KZCG), ali je ovu krivičnu prijavu državno tužilaštvo odbacilo bez obrazloženja.