NOVO NASILJE KAO POSLJEDICA RELATIVIZACIJE ZLOČINA

APEL ŠEST NEVLADINIH ORGANIZACIJA USTAVNOM SUDU 
05/02/2020
Izvještaj HRA sa današnje sjednice Sudskog savjeta
07/02/2020

NOVO NASILJE KAO POSLJEDICA RELATIVIZACIJE ZLOČINA

Snažno osuđujemo napad na aktiviste i aktivistkinje Fonda za humanitarno pravo (FHP), Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i foruma ZFD na profašističkoj promociji knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Beogradu.

U srijedu veče, 5. februara, u Opštini Stari grad u Beogradu, održana je promocija knjige “U Srebrenici nije bilo genocida”, ratnog zločinca, lidera Srpske radikalne stranke i narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije, Vojislava Šešelja. Na promociju je došlo i šestoro aktivista i aktivistkinja iz organizacija za zaštitu ljudskih prava s namjerom da prisutnima podijele dosije FHP-a „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“. Oni su u tome spriječeni, a tom prilikom su i fizički napadnute Nataša Kandić, osnivačica FHP-a i Nataša Govedarica, direktorka foruma ZFD u Srbiji, koje su učesnici promocije oborili na zemlju, a zatim izgurali iz zgrade.

Promocija još jedne knjige u državnim ustanovama u Srbiji, u kojoj se na nekoliko hiljada strana negira da je u Srebrenici sproveden genocid, uprkos više pravosnažnih presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, potvrđuje da relativizacija ratnih zločina u Srbiji nije incident već, nažalost, dominantan i prihvaćen pristup.

Tim prije je od izuzetnog i nacionalnog i regionalnog značaja hrabri, dragocjeni napor naših koleginica i kolega da dignu glas protiv opasne manipulacije činjenicama i negacije ljudskih prava.

Negiranje genocida u Srebrenici, koji su utvrdili Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal) i nacionalni sudovi u više presuda, predstavlja govor mržnje koji ne štiti sloboda izražavanja.

Ovaj incident naglašava potrebu uspostavljanja REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločitima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001) za što se i mi i kolege iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije zalažemo već duže od deceniju. Utvrđivanje činjenica u vezi ratova na teritoriji bivše Jugoslavije i kritičko sagledavanje prošlosti, uspostavljanje pravde za žrtve i kažnjavanje počinilaca neophodna su osnova za izgradnju trajnog mira u regionu i brana pogubnom nacionalizmu i fašizmu.

Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava (HRA)

Rade Vujović, Udruženje profesora istorije Crne Gore (HIPMONT)

Milka Tadić Mijović, Centar za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori (CIN CG)

Ana Novaković Đurović, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Milena Perović Korać, Monitorov centar za demokratiju i medije (MCDM)

Ana Nenezić, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI)

Maja Raičević, Centar za ženska prava

Ivana Vujović, Juventas

Sabina Talović, Bona Fide

Ervina Dabižinović, ANIMA