Ne zaboraviti nalogodavce

Sudski savjet tužbu kojom je osporena zakonitost njegovog postupanja smatra “rezultatom ličnog nezadovoljstva”
22/10/2019
Specijalni tužilac Rutović odbacio prijavu protiv Sudskog savjeta
28/10/2019

Ne zaboraviti nalogodavce

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA) pozdravlja identifikaciju i hapšenje osobe koja se sumnjiči da je jedan od trojice izvršilaca napada na književnika Jevrema Brkovića i ubistva njegovog prijatelja Srđana Vojičića iz 2006. godine.

HRA je kontinuirano podsjećala na ovaj nekažnjeni zločin prema književniku i njegovom pratiocu zajedno sa napadima na novinare, zato što se pretpostavljalo da je motiv za napad bila kritika vlasti koju je Brković objavio u svom romanu. Kao takav, ovaj slučaj je jedan od najtežih nerasvijetljenih slučajeva nasilja prema kritičarima vlasti koji je ugrožavao ostvarivanje slobode izražavanja u Crnoj Gori.

Za procesuiranje svih odgovornih za zločin još uvijek nije kasno. Ohrabrujuće je to što je policija saopštila da raspolaže dovoljnim materijalnim dokazima i bi ovaj slučaj mogla ubrzo i potpuno rasvijetliti.

Međutim, imajući u vidu da je ubistvo glavnog urednika Dan-a Duška Jovanovića iz 2004. godine nerasvijetljeno i do danas, iako je jedan saizvršilac okrivljen, procesuiran i osuđen, podsjećamo da evropski standardi ljudskih prava zahtijevaju da istraga osim neposrednih izvršilaca bude usmjerena i na nalogodavce zločina. Dosadašnje procesuiranje jednog izvršioca ubistva Jovanovića, pored toga što nije dovelo do otkrivanja njegovih saizvršilaca, nije otkrilo ni motiv ubistva, iako javnost pretpostavlja da je ubistvo bilo naručeno i da iza njega postoji bar jedan nalogodavac.

Podsjećamo da je Evropski sud za ljudska prava više puta u svojoj praksi naglašavao značaj usmjeravanja istrage i na nalogodavce, da bi policija i tužilaštvo obezbijedili povjerenje javnosti i spriječili utisak o njihovoj povezanosti za izvršiocima zločina ili o toleranciji zločina.

HRA je u posljednjem izvještaju o napadima na novinare u Crnoj Gori objavila i pregled tada raspoloživih činjenica o slučaju napada na književnika Brkovića i ubistvu Vojičića.