Novo suđenje po tužbi Gorana Đurovića protiv Skupštine Crne Gore

Prvostepena presuda povodom torture u zatvoru
25/09/2019
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja
09/10/2019

Novo suđenje po tužbi Gorana Đurovića protiv Skupštine Crne Gore

Sjutra, 26.9.2019. u 8:45h, pred Osnovnim sudom u Podgorici (sudijom Radovanom Vlaovićem) počinje novi prvostepeni postupak po tužbi Gorana Đurovića protiv Skupštine Crne Gore radi poništenja odluke kojom ga je Skupština nezakonito razriješila funkcije člana Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG).

Viši sud u Podgorici je nedavno ukinuo prvostepenu presudu kojom je Osnovni sud u Podgorici  usvojio tužbu Gorana Đurovića i utvrdio da ga je Skupština Crne Gore nezakonito razriješila članstva u Savjetu RTCG i poništio odluku Skupštine o njegovom razriješenju. Viši sud se pozvao na pravni stav Vrhovnog suda Crne Gore od 27.6.2019. godine o tome da redovni sudovi nisu nadležni da ispituju zakonitost odluka Skupštine Crne Gore, iako načelni pravni stavovi nijesu izvor prava i za sud nijesu obavezujući.

Osnovni sud je po ukidanju odluke veoma efikasno zakazao novo suđenje. Očekujemo da taj sud ponovi svoju odluku i Goranu Đuroviću obezbijedi pravo na pravni lijek i pravo na pristup sudu, u skladu sa Zakonom o sudovima i dosadašnjom sudskom praksom, nasuprot spornom načelnom stavu Vrhovnog suda koji neopravdano i proizvoljno ugrožava pravo na pristup sudu. Podsjećamo da je Đurović u julu prošle godine podnio predstavku Evropskom sudu za ljudska prava protiv Crne Gore zato što je političkom i nezakonitom odlukom razriješen članstva u Savjetu RTCG a bez djelotvorne sudske zaštite. Predstavkom tvrdi da su mu time prekršeni sloboda izražavanja, pravo na djelotvoran pravni lijek i pravo na pravično suđenje.

Đurovića zastupa advokat Dalibor Tomović u saradnji sa NVO Akcija za ljudska prava (HRA) iz Podgorice, zahvaljujući finansijskoj podršci Media Legal Defence Initiative (MLDI) iz Londona.