USTAVNI SUD ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA OSUDIO NA ČEKANJE

TREĆI IZBOR MEDENICE – GRUBO KRŠENJE USTAVA
17/07/2019
Portal Vijesti: Pravnim stavom protiv kontrole parlamenta
25/07/2019

USTAVNI SUD ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA OSUDIO NA ČEKANJE

Skrećemo pažnju javnosti da je Ustavni sud juče, 18. jula 2019, na VI sjednici u predmetu U-I br. 2/19, donio odluku da ukine odredbu člana 39 stav 2 Zakona o Ustavnom sudu, kojom je bila propisana njegova obaveza da u svakom predmetu odluči najkasnije u roku od 18 mjeseci od dana pokretanja postupka pred tim sudom. Odluka je donijeta većinom glasova, a još uvijek nije objavljeno njeno obrazloženje.

Zadatak Ustavnog suda je da obezbijedi djelotvornu zaštitu prava i sloboda, kao posljednja linija odbrane u državi, onda kada drugi državni organi propuste da takvu zaštitu obezbijede u postupcima koji po pravilu traju po više godina.

Odlukom da sam sebi ukine obavezu postupanja u zadatom razumnom roku, Ustavni sud je, nažalost, pokazao spremnost da ugrozi djelotvornu zaštitu ljudskih prava, dajući sebi za pravo da odluke donosi u roku koji mu odgovara.

Očigledan nedostatak kapaciteta Ustavnog suda da u praksi poštuje rok od 18 mjeseci morao se riješiti na drugi način – unaprijeđenjem kapaciteta toga suda, zapošljavanjem većeg broja savjetnika i drugog osoblja, a ne ukidanjem roka, koji je služio za efikasnu zaštitu prava građana.