Održana panel diskusija “Zločin Deportacija 1992. – post factum 2019.”

15 GODINA NERASVIJETLJENOG UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA
26/05/2019
Portal FOSMEDIA: Gorjanc Prelević za FOS: Izbor Medenice po treći put bio bi neustavan
30/05/2019

Održana panel diskusija “Zločin Deportacija 1992. – post factum 2019.”

U organizaciji Akcije za ljudska prava (HRA) danas je u Podgorici održana panel diskusija pod nazivom „Zločin Deportacija 1992. – post factum 2019.“

Povod za organizovanje diskusije je navršavanje 27. godine od kako je u Crnoj Gori izvršen zločin protiv izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, poznat kao „Deportacija izbjeglica“. Panel diskusija se organizuje u okviru projekta „Deportacija – da se ne zaboravi i ne ponovi“, koji HRA realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u“.

Na skupu su govorili Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava; Milan Popović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore; Tamara Milaš, saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori i Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava. Sagovornici su se saglasili da nije bilo pravno zadovoljavajućeg ishoda ovog zločina i da žrtve i njihove porodice nisu dobile odgovarajuću satisfakciju.

Za više detalja pogledajte članak Radia Slobodna Evropa, MonitoraRTCG, Anadoly Agency.