Početak suđenja Gorana Đurovića protiv Skupštine Crne Gore

Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno utvrdio kršenje slobode izražavanja (čl. 10 ECHR) u presudi Toranzo Gomez v. Spain (26922/14), 20.11.2018.
23/11/2018
CRNA GORA: NEZAKONITO LIŠAVANJE SLOBODE POSLANIKA
04/12/2018

Početak suđenja Gorana Đurovića protiv Skupštine Crne Gore

Sjutra pred Osnovnim sudom u Podgorici počinje suđenje po tužbi Gorana Đurovića protiv Skupštine Crne Gore radi poništenja odluke kojom je Skupština Đurovića nezakonito razriješila funkcije člana Savjeta RTCG. Suđenje počinje u 10h pred sudijom Radovanom Vlaovićem. Tužba protiv tužene države Crne Gore, odnosno Skupštine Crne Gore, podnijeta je 25. januara 2018. godine. Đurovića u ovom postupku zastupa advokat Dalibor Tomović, zahvaljujući finansijskoj podršci organizacije Media Legal Defence Initiative (MLDI) iz Londona u saradnji sa NVO Akcija za ljudska prava (HRA) iz Podgorice.

Podsjećamo da je vijeće Osnovnog suda u Podgorici 16. februara 2018. godine ukinulo rješenje sudije Radovana Vlaovića o privremenoj mjeri, kojom je Skupštini Crne Gore naređeno da Đurovića vrati na funkciju člana Savjeta RTCG do konačne sudske odluke. Vijeće je našlo da je Osnovni sud u Podgorici nadležan da sudi po Đurovićevoj tužbi protiv Skupštine Crne Gore zbog razrješenja funkcije člana Savjeta RTCG, ali da u tom slučaju nije bilo osnova za privremenu mjeru.

Đurović je podnio i dvije ustavne žalbe, 23. i 24. februara 2018. godine. Prva žalba je podnijeta protiv odluke Skupštine CG o razriješenju Đurovića, a druga protiv rješenja vijeća Osnovnog suda u Podgorici, kojom je ukinuta privremena mjera kojom je bilo naloženo Skupštini da ga vrati na funkciju. Ustavni sud je u međuvremenu obje žalbe odbacio, pa je 27. jula 2018. godine podnijeta i predstavka Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Predstavkom se traži da taj sud utvrdi da je Crna Gora Đuroviću prekršila prava na pravično suđenje, slobodu izražavanja, djelotvorni pravni lijek i zabranu diskriminacije. Tvrdimo i da je Vijeće Osnovnog suda u Podgorici, koje je ukinulo privremenu mjeru koju je usvojio sudija Radovan Vlaović i naložio Skupštini da Đurovića vrati na funkciju člana Savjeta, u ovom slučaju prekršilo i pravo na pravično suđenje i zabranu diskriminacije.

Osnovni argument u postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava je da u ovom slučaju Đuroviću država nije obezbijedila djelotvornu pravnu zaštitu protiv njegovog razrješenja sa funkcije člana Savjeta. Naime, on je sa te funkcije razriješen 29.12.2017, dok je nova osoba izabrana umjesto njega 9.3.2018. godine. Redovno suđenje počinje tek sjutra i biće potrebno od godinu do dvije, u najboljem slučaju, da se ono okonča. U međuvremenu je sastav Savjeta nezakonito promijenjen, takva situacija kontinuirano traje i gubitak vremena i teške posljedice po nezavisnost javnog servisa izazvane nezakonitim smjenama i Đurovića i drugog nezakonito razrješenog člana Savjeta, Nikole Vukčevića su nenadoknadive.

Očekujemo da ovaj slučaj privuče odgovarajuću pažnju i međunarodne zajednice, s obzirom na značaj koji i Savjet Evrope i Evropska unija pridaju očuvanju nezavisnosti javnih servisa radija i televizije.