6/6/2018 PODRŠKA PROTESTA ZA NEZAVISNU RTCG I PREDSTAVKA SUDU U STRAZBURU

3/6/2018 MENTALNO ZDRAVLJE JE STVAR SOCIJALNE PRAVDE, tekst: Ailbhe Finn, Mentalno zdravlje Evrope (Mental Health Europe)
04/06/2018
14/6/2018 KOMISIJA ZA ETIČKI KODEKS SUDIJA I DALJE DJELUJE PRISTRASNO
14/06/2018

6/6/2018 PODRŠKA PROTESTA ZA NEZAVISNU RTCG I PREDSTAVKA SUDU U STRAZBURU

Foto: Luka Zeković

Akcija za ljudska prava (HRA) podržava poziv Media centra na protest sjutra, 7. juna ispred javnog servisa RTCG u 12h, zbog inicijative za smjenu generalne direktorice RTCG, Andrijane Kadije, dugogodišnje i izrazito profesionalne novinarke televizije Crne Gore, o kojoj sjutra raspravlja Savjet RTCG.

Uvjereni smo da je inicijativa motivisana željom vlasti da ponovo obezbijedi partijsku kontrolu nad izvještavanjem RTCG i smatramo da građanke i građani dostojanstvenim protestom tome treba da se suprotstave.

Proces preuzimanja kontrole vlasti nad javnim servisom započeo je nezakonitim odlukama Skupštine Crne Gore da smijeni članove Savjeta RTCG, prvo Nikolu Vukčevića u novembru 2017. godine, a zatim Gorana Đurovića u decembru 2017. godine. Razrješenja sa funkcija ovih članova Savjeta, izvršena uprkos sudskom postupku koji je Vukčević pokrenuo protiv odluke ASK koja je poslužila kao osnov za njegovu smjenu, i uprkos upozorenju 111 NVO da osnov za razrješenje Đurovića nije propisan zakonom, HRA je nazvala desantom vlasti na RTCG, koji se sada završava inicijativom za smjenu generalne direktorice.

HRA će uz podršku Media Legal Defence Initiative iz Londona sjutra podnijeti predstavku Gorana Đurovića Evropskom sudu za ljudska prava, pošto su Osnovni sud u Podgorici i Ustavni sud Crne Gore propustili da mu obezbijede djelotvornu pravnu zaštitu od nezakonitog razrješenja članstva u Savjetu RTCG. Predstavkom se traži da taj sud po principu prioriteta utvrdi da je Crna Gora Đuroviću prekršila prava na slobodu izražavanja, djelotvorni pravni lijek i zabranu diskriminacije po osnovu političkog mišljenja. Tvrdimo i da je Vijeće Osnovnog suda u Podgorici, koje je ukinulo privremenu mjeru koju je usvojio sudija Radovan Vlaović i naložio Skupštini da Đurovića vrati na funkciju člana Savjeta, Đuroviću prekršilo i pravo na pravično suđenje i zabranu diskriminacije.

Očekujemo da ovaj slučaj privuče odgovarajuću pažnju i međunarodne zajednice, s obzirom na značaj koji posebno Savjet Evrope, a i Evropska unija pridaju očuvanju nezavisnosti javnih servisa radija i televizije.