26/5/2018 14 GODINA OD UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA

25/5/2018 NVO obilježile 26 godina nekažnjenog ratnog zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica
25/05/2018
3/6/2018 MENTALNO ZDRAVLJE JE STVAR SOCIJALNE PRAVDE, tekst: Ailbhe Finn, Mentalno zdravlje Evrope (Mental Health Europe)
04/06/2018

26/5/2018 14 GODINA OD UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA

Godišnjica smrti Duška Jovanovića - protestna šetnja

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) sa žaljenjem konstatuje da se i četrnaesta godišnjica ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića dočekuje bez odgovora na pitanja ko je sve učestvovao u izvršenju ubistva, ko ga je i zašto naručio i ko je odgovoran za to što do danas istraga nije dovela do ozbiljnijih rezultata. Samo je Damir Mandić okrivljen i pravosnažno osuđen kao saizvršilac i to posle maratonskog jedanaestogodišnjeg procesa u kome je suđenje tri puta ponavljano. Nerasvjetljeno ubistvo novinara Jovanovića, za koje kolaju sumnje da je naručeno od vlasti ili njoj bliskog okruženja, do danas ugrožava slobodu izražavanja u Crnoj Gori.

Još uvijek nema odgovora na pitanja koja smo postavili u izvještaju “Nerasvijetljeno ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora”, kao što su – da li je adekvatno istraženo ko je sve prijetio Jovanoviću, šta je urađeno da bi se Jovanović zaštitio, da li je Služba državne bezbjednosti vodila Jovanovićev dosije, da li ga je pratila, da li su ispitani svi svjedoci koji se pojavljuju u ovom slučaju, da li su ispitane sve primjedbe pravnih zastupnika porodice Jovanović na tok vođenja istrage, itd?

Izvještaj smo objavili prije dvije godine i dostavili ga i Ministru unutrašnjih poslova, direktoru Uprave policije, Vrhovnom državnom tužiocu i Komisiji za praćenje istraga napada na novinare, a dostupan je ovdje.

Do danas nema ni saglasnosti o preporuci iz izvještaja – da se angažuje inostrani stručnjak za istragu atentata, koji bi nepristrasno sagledao što je sve preduzeto u istrazi ubistva Jovanovića i dao preporuke za njeno dalje vođenje.

Imajući u vidu značaj rasvjetljavanja ovog slučaja za crnogorsko društvo i obavezu koju je država imala da ubistvo posljednjih 14 godina istražuje po evropskim standardima djelotvornosti, u opštem je interesu da se konačno hitno i objektivno sagledaju dosadašnji rezultati istrage i preduzme još sve što se može da se dođe do istine i odgovornosti.