26/1/2018 ODLUKA UPRAVNOG SUDA U SLUČAJU ČLANA SAVJETA RTCG NIKOLE VUKČEVIĆA

17/1/2018 TUŽBA ZA PONIŠTENJE NEZAKONITE SKUPŠTINSKE ODLUKE O RAZRJEŠENJU ČLANA SAVJETA RTCG GORANA ĐUROVIĆA I ZAHTJEV SKUPŠTINI DA ODLOŽI IZVRŠENJE TE ODLUKE
17/01/2018
29/1/2018 POVODOM ODLUKE ZVIŽDAČA IZ ŽELJEZNIČKOG PREVOZA MILISAVA DRAGOJEVIĆA DA PODNESE OSTAVKU
29/01/2018

26/1/2018 ODLUKA UPRAVNOG SUDA U SLUČAJU ČLANA SAVJETA RTCG NIKOLE VUKČEVIĆA

HRA pozdravlja presudu Upravnog suda kojom je poništena odluka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) na osnovu koje je skupštinska većina razriješila Nikolu Vukčevića članstva u Savjetu RTCG.

Upravni sud je utvrdio da je ASK neutemeljeno utvrdila da se Nikola Vukčević, kao član Savjeta RTCG, našao u sukobu interesa primivši autorski honorar za film koji nije imao nikakve veze sa RTCG.

Pravni osnov za razrješenje Vukčevića će definitivno nestati kada presuda Upravnog suda postane pravosnažna (ako se ASK na nju ne bude žalila ili kada je Vrhovni sud potvrdi). Tada bi Skupština morala da ga vrati na funkciju člana Savjeta RTCG sa koje ga je nezakonito uklonila. Ako se to kojim slučajem ne bi desilo, izgubio bi se svaki privid pravičnosti i povjerenja u vladavinu prava u državnim poslovima.

U slučaju Gorana Đurovića, drugog člana Savjeta RTCG koji je takođe nezakonito razriješen članstva u tom tijelu, a kome HRA pruža besplatnu pravnu pomoć, podnijeta je tužba Osnovnom sudu u Podgorici. Proteklih dana je utvrđeno da je Vrhovni sud u sličnom slučaju, Slavice Striković, postupajući po reviziji utvrdio nadležnost Osnovnog suda.

Đurović tužbom od Osnovnog suda zahtijeva da sprovede postupak i poništi odluku Skupštine Crne Gore o njegovom razrješenju, kao i da odmah odredi privremenu mjeru vraćanja Đurovića na funkciju člana Savjeta RTCG do pravosnažnosti sudske odluke.

Određivanje privremene mjere smatramo od ključnog značaja za uspostavljanje zakonitog redosleda koraka u ovom slučaju, u opštem društvenom interesu.

Očekujemo da Osnovni sud u ovom postupku djeluje hitno i da pruži djelotvornu pravnu zaštitu. Pravna zaštita u sličnom postupku, koji protiv odluke Skupštine o izboru člana Savjeta Agencije za elektronske medije još uvijek vodi Slavica Striković, obesmišljena je činjenicom da taj postupak nije okončan ni dvije godine poslije podnošenja tužbe. Da apsurd bude veći, postarala se Skupština, koja je već razriješila, sa takođe spornim obrazloženjem, Darka Ivanovića protiv čijeg izbora je Striković i pokrenula sudski postupak.

HRA smatra da je većina poslanika i poslanica Skupštine Crne Gore ishitreno i neodgovorno pristupila razrješenju članova Savjeta RTCG Vukčevića i Đurovića. Vukčević je u vrijeme razriješenja već vodio upravni spor, pa je bio red sačekati odluku suda prije odlučivanja o njegovom razriješenju, u opštem interesu poštovanja vladavine prava. U slučaju Đurovića je zauzet politički stav, bez pravnog utemeljenja, da se ignoriše jedini zakon koji propisuje razloge za razrješenje članova Savjeta RTCG. Tome u prilog govori i stav Upravnog suda, koji je u presudi u slučaju Nikole Vukčevića posebno istakao da član 26 Zakona o RTCG koji propisuje konflikt interesa kod članova Savjeta predstavlja relevantni izvor prava.

Ovakav pristup se jedino može razumijeti kao potreba da se RTCG pošto poto dovede pod kontrolu vladajuće koalicije blagovremeno prije novih predsjedničkih i lokalnih izbora u 2018. godini.