17/1/2018 TUŽBA ZA PONIŠTENJE NEZAKONITE SKUPŠTINSKE ODLUKE O RAZRJEŠENJU ČLANA SAVJETA RTCG GORANA ĐUROVIĆA I ZAHTJEV SKUPŠTINI DA ODLOŽI IZVRŠENJE TE ODLUKE

Finansijski izvještaj za 2016. / Financial report for 2016
13/01/2018
26/1/2018 ODLUKA UPRAVNOG SUDA U SLUČAJU ČLANA SAVJETA RTCG NIKOLE VUKČEVIĆA
26/01/2018

17/1/2018 TUŽBA ZA PONIŠTENJE NEZAKONITE SKUPŠTINSKE ODLUKE O RAZRJEŠENJU ČLANA SAVJETA RTCG GORANA ĐUROVIĆA I ZAHTJEV SKUPŠTINI DA ODLOŽI IZVRŠENJE TE ODLUKE

Akcija za ljudska prava (HRA) je juče, 16.01.2018. godine, podnijela tužbu Upravnom sudu Crne Gore za poništenje konačne Odluke Skupštine Crne Gore kojom je 29.12.2017. godine Goran Đurović razrješen članstva u Savjetu Radio i Televizije Crne Gore. Zalažemo se i za obustavljanje izvršenja te odluke o razrješenju dok nadležni sud ne odluči o tome da li je odluka bila zakonita.

Danas smo od Skupštine Crne Gore zatražili da u dnevni red sjednice zakazane za petak, 19.01.2018, uvrsti i zahtjev za odlaganje izvršenja odluke o razrješenju Đurovića. Ako Skupština ne prihvati taj zahtjev, tražićemo od Upravnog suda da donese privremenu mjeru i naredi da se obustavi izvršenje odluke Skupštine dok sud ne odluči o zakonitosti te odluke.

”Očekujemo od Skupštine da prihvati da o osporenoj zakonitosti njene odluke treba da odluči sud, prije nego što insistira na sprovođenju te odluke. HRA smatra da je sudska provjera zakonitosti razrješenja člana Savjeta RTCG od velikog značaja za zaštitu slobode izražavanja i pravnog poretka i da je zbog sprečavanja nastupanja veće štete neophodno sačekati sa sprovođenjem te odluke”, Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica HRA.

U tužbi Upravnom sudu je istaknuto da je Skupština prilikom razrješenja Đurovića pogrešno primjenila materijalno pravo, jer ga je razriješila protivno zakonu koji propisuje razloge za razrješenje člana Savjeta RTCG. Podsjećamo, Đurović je razriješen članstva u Savjetu RTCG zbog kršenja Zakona o spriječavanju korupcije, jer nije blagovremeno prijavio da je za vrijeme vršenja funkcije u Savjetu RTCG obavljao i funkciju direktora preduzeća za proizvodnju povrća. Međutim, ta vrsta prekršaja nije jedan od razloga za razrješenje članova Savjeta RTCG, koje propisuje isključivo Zakon o javnom emiteru RTCG. Kako taj zakon u ovom slučaju predstavlja lex specialis, Skupština prilikom razrješenja Đurovića nije poštovala pravno načelo lex specialis derogat legi generali i odluku nije zasnovala na zakonu koji je bio jedini važeći u tom slučaju.

Gorana Đurovića u ovom slučaju zastupa advokat Dalibor Tomović.