18/7/2017 UNAPRIJEĐENI USLOVI ZA LIJEČENJE NA KLINICI ZA PSIHIJATRIJU U PODGORICI

POŠTOVANJE LJUDSKIH PRAVA PACIJENATA SMJEŠTENIH U PSIHIJATRIJSKIM USTANOVAMA U CRNOJ GORI
30/06/2017
23/7/2017 ZAHTJEV DA USTAVNI SUD SJEDNICU 25.7.2017, NA KOJOJ ĆE SE RASPRAVLJATI I O USTAVNOJ ŽALBI U PREDMETU MILORADA MARTINOVIĆA, OTVORI ZA JAVNOST
23/07/2017

18/7/2017 UNAPRIJEĐENI USLOVI ZA LIJEČENJE NA KLINICI ZA PSIHIJATRIJU U PODGORICI

NVO Akcija za ljudska prava (HRA) pohvaljuje znatno unaprijeđene uslove za liječenje pacijenata na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici. Prošle nedjelje smo posjetili Kliniku i vidjeli da su bravarija, fasada i krov Klinike obnovljeni, da je čekaonica renovirana. Unutrašnja vrata su zamijenjena eloksiranim, ona očuvanija su prefarbana. Renoviraju se i kupatila da bi pacijentkinje/ti dobili odvojene tuš kabine za muškarce i žene. Renovira se prostorija za održavanje terapijskih zajednica koje se trenutno održavaju u trpezariji. Ova prostorija će kasnije biti i posebno opremljena.

Ostaje problem višekrevetnih soba, nedostatka ormarića za pacijente, dotrajalih kreveta i posteljine, kao i ambulanti u kojima bi ljekari i pacijenti imali potrebnu privatnost. Ovi problemi će se riješiti tek izgradnjom novog objekta Klinike za psihijatriju, kako je najavlila direktorica Kliničkog Centra, g-đa Zorica Kovačević.

Podsjećamo da je HRA u aprilu 2016. objavila da Klinika radi u mizernim uslovima koji su ispod minimalnih standarda Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i drugog nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja: https://www.hraction.org/?p=10550.

Od tada pa do kraja 2016. godine vodili smo intezivnu prepisku sa upravom Kliničkog centra i Ministarstvom zdravlja zalažući se za poboljšanje neprihvatljivih uslova. U martu 2017, posle sprovedene tenderske procedure, počelo se sa izvođenjem radova na Klinici od kojih neki još uvijek traju.

Fotografije u nastavku koje smo snimili u aprilu 2016. i prošle sedmice svjedoče o napretku koji je u međuvremenu postignut.

Akcija za ljudska prava, zajedno sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA iz Kotora i Mental Disability Advocacy Center – MDAC iz Budimpešte radila je od januara 2016. do kraja juna 2017. godine na projektu „Van izolacije – ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima“, uz podršku Evropske komisije posredstvom Delegacije Evropske Unije u Podgorici i Opštine Kotor. Jedna od projektnih aktivnosti bio je i monitoring poštovanja ljudskih prava pacijenata smještenih na Klinici za psihijatriju KBC u Podgorici.