30/3/2016 PROCESUIRANJE SAMO DVOJICE POLICAJACA ZA PREBIJANJE MILORADA MARTINOVIĆA JE PORAZ VLADAVINE PRAVA

29/3/2016 PODRŠKA FLORENS ARTMAN
29/03/2016
Finansijski izvještaj za 2015. / Financial report for 2015
01/04/2016

30/3/2016 PROCESUIRANJE SAMO DVOJICE POLICAJACA ZA PREBIJANJE MILORADA MARTINOVIĆA JE PORAZ VLADAVINE PRAVA

U Osnovnom sudu u Podgorici sjutra, 31. marta 2016, treba da počne suđenje dvojici policajaca, pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) koje je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) jedine optužilo za zvjersko prebijanje Milorada Martinovića posle protesta 24.10.2015. u Podgorici, iako se na javno objavljenom snimku vidi da je u tom događaju učestvovalo barem dvadesetak uniformisanih osoba.

ODT, pod rukovodstvom Ljiljane Klikovac, prihvatilo je da optuži samo dvojicu policajaca, pripadnika SAJ koje je Uprava policije pristala da žrtvuje u cilju održavanja privida primjene prava u slučaju policijske torture nad Martinovićem. Komandant SAJ, Radosav Lješković, do danas nije sankcionisan na bilo koji način iako je komandovao jedinicom čiji su pripadnici zvjerski pretukli Martinovića, kao i druge građane u incidentima posle protesta, i iako je odbio da sarađuje sa državnim tužilaštvom tvrdeći da ne zna ni ko su policajci koji su učestvovali u prebijanju Martinovića, pa čak ni oni koji su s njim bili u policijskom vozilu ”jer su svi bili maskirani”.

Državno tužilaštvo je nažalost prihvatilo ovakvo ismijavanje pravu i pravdi od strane Lješkovića kojem su se svojim nečinjenjem pridružili i direktor Uprave policije Slavko Stojanović, prethodni ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i sadašnji Duško Marković.

Opšte je poznato da policijske akcije poput one prilikom obezbjeđivanja protesta 24.10.2015. imaju svoj plan i osobe odgovorne za komandu i sprovođenje tog plana, koje u svakom trenutku znaju ili moraju da znaju kome komanduju i koje su sa njima u stalnoj radio vezi.

To što je Osnovno državno tužilaštvo optužilo samo dvojicu policajaca za prebijanje Martinovića, a ne i sve druge koji su u tome učestvovali, koji su komandovali i koji su posle opstrukcijom istrage pomagali učiniocima krivičnog djela HRA smatra ozbiljnom kompromitacijom i državnog tužilaštva i policije koji na ovaj način promovišu nekažnjivost policijske torture i njeno prikrivanje.

Podsjećamo da je Ombudsman u svom Mišljenju  (br. 01-488/15-4 od 14.12.2015. godine) naveo da je „više službenika Uprave policije“ učestvovalo u prebijanju Martinovića pa je, između ostaloga, preporučio: „da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, bez odlaganja preduzmu mjere za identifikaciju i utvrđivanje odgovornosti svih policijskih službenika koji su, dana 24. oktobra 2015. godine, prema građaninu Miloradu Martinoviću, primijenili prekomjernu fizičku snagu i gumenu palicu, nanijeli mu teške tjelesne povrede i oštetili njegovu imovinu.“

I Savjet za građansku kontrolu rada policije je, ovim povodom, zahtijevao od Uprave policije:  “da Savjet i ukupnu javnost obavijesti o identitetu svih policijskih službenika koji su postupali u konkretnom slučaju a svojim radnjama su izašli iz opsega zakonitog policijskog postupanja, kao i o osnovu za postupanje u konkretnom slučaju i hijerarhijskoj odgovornosti u ovoj akciji.”

 Snimak policijske torture nad Martinovićem je dostupan na: https://www.youtube.com/watch?v=R59pSJVTzq4

Tim Akcije za ljudska prava