19/11/2015 – PREMIJERA PREDSTAVE “ŽIVOT NA PAUZU” U ZAVODU ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

18/11/2015 – DNEVNE NOVINE NASTAVILE DA OBMANJUJU JAVNOST
18/11/2015
MINA – 22/11/2015
23/11/2015

19/11/2015 – PREMIJERA PREDSTAVE “ŽIVOT NA PAUZU” U ZAVODU ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Sinoć (18. novembra) u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) premijerno je izvedena predstava “Život na pauzu”, reditelja Mirka Radonjića u kojoj su, pored glumaca Aleksandra Radulovića i Marije Backović, učestvovali i sedmorica zatvorenika. Premijera je izvedena nakon tri generalne probe kojima su prisustvovali i zatvorenici i zaposleni u ZIKS-u, a večeras i sjutra se nastavlja sa repriznim izvođenjima kojima može da prisustvuje samo po 48 osoba.

Predstava je nastala u okviru projekta „Kulturno-umjetničko stvaralaštvo kao vid rehabilitacije“ koji su sproveli NVF B Film Montenegro i NVO ATAK u okviru većeg projekta “Usmjeravanje zatvora ka zajednici – sprječavanje zlostavljanja u zatvorima kroz reformu sistema rehabilitacije i resocijalizacije”, koji sprovode NVO Juventas i Akcija za ljudska prava – HRA, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije i Britanske ambasade u Podgorici.

Zahvaljujemo upravi ZIKS-a koja je dala punu podršku kolegama iz NVF B Film Montenegro i NVO ATAK koji su vrijedno radili na predstavi u vanrednim uslovima. Naglašavamo da nije bilo cenzure teksta, koji je nastajao u interakciji zatvorenika i umjetnickog tima. Zatvorenici su imali punu slobodu da doprinesu stvaranju predstave. Kreirana predstava je snažan i jedinstven produkt saradnje nevladinog sektora, umjetnika i uprave zatvora i može služiti kao prijmer dobre prakse cijelom regionu.

Predstava ”Život na pauzu” predstavlja izvanredan umjetnički i emotivni doživljaj koji su gledaoci i gledateljke sinoć ocijenili i kao nezaboravan. Glumci zatvorenici su kazali da im je iskustvo rada na predstavi bilo dragocjeno i da su uvjereni da će doprinijeti njihovoj resocijalizaciji.

Nadamo se da će ova predstava imati i više izvođenja i da uspjeh ovog projekta zaslužuje da se obezbijedi redovna praksa sličnog kulturno-umjetničkog stvaralaštva u zatvoru.

Akcija za ljudska prava i Juventas

* * *

Portal Vijesti, 22.11.2015, Robijaši iz spuškog zatvora glumili sebe i svoje kazne

Pobjeda, 20.11.2015, Zatvor može biti i stepenica ka sreći