24/4/2015 – POVODOM ODLUKE USTAVNOG SUDA DA NE ODLUČUJE PRIORITETNO O POSKUPLJENJU GORIVA

KONKURS – dodjela malih grantova nevladinim organizacijama
21/04/2015
24/4/2015 – POVODOM GOVORA MRŽNJE PROTIV LGBT OSOBA U NIKŠIĆU
24/04/2015

24/4/2015 – POVODOM ODLUKE USTAVNOG SUDA DA NE ODLUČUJE PRIORITETNO O POSKUPLJENJU GORIVA

Začuđeni smo odlukom Ustavnog suda da ne uzme u prioritetno odlučivanje inicijativu i predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Prema izjavi Ustavnog suda (koju je objavila agencija Mina-business), sudije ne smatraju da je odlučivanje o najnovijem poskupljenju robe široke potrošnje kao što je gorivo, pitanje koje ima „širi društveni značaj“, što bi mu omogućilo prioritet u odlučivanju.

Nejasno je po kojim kriterijumima Ustavni sud određuje svoje prioritete. Podsjećamo da je Akcija za ljudska prava (HRA) još u februaru 2014. apelovala na Ustavni sud da najprije odluči o ustavnosti sopstvenog izbora (tako što će odlučiti o ustavnosti prestanka mandata sudijama prethodnog saziva na predlog Ombudsmana), kao i da objavi javni raspored i prioritete odlučivanja Ustavnog suda, pogotovo u odnosu na predmete u kojima se odluke čekaju godinama.

Apelujemo na Ustavni sud da preispita svoju odluku i sagleda značaj poskupljenja goriva na ionako loš životni standard građana i prioritetno odluči o inicijativi odnosno predlogu, posebno imajući u vidu da je prosječna zarada u Crnoj Gori za prošli mjesec iznosila svega 476 eura, a prosječna penzija svega 273 eura.

Tim Akcije za ljudska prava