24/4/2015 – POVODOM GOVORA MRŽNJE PROTIV LGBT OSOBA U NIKŠIĆU

24/4/2015 – POVODOM ODLUKE USTAVNOG SUDA DA NE ODLUČUJE PRIORITETNO O POSKUPLJENJU GORIVA
24/04/2015
25/4/2015 – ODRŽAN ZAVRŠNI SASTANAK MEDIJSKIH OMBUDSMANA POSVEĆEN MEĐUSOBNOJ SARADNJI I UJEDNAČENOJ PRIMJENI NOVINARSKOG KODEKSA
25/04/2015

24/4/2015 – POVODOM GOVORA MRŽNJE PROTIV LGBT OSOBA U NIKŠIĆU

foto - niksicAkcija za ljudska prava i Centar za ženska prava oštro osuđuju pojavu homofobnih grafita koji su juče osvanuli na fasadi zgrade Filozofskog fakulteta u Nikšiću i govor mržnje na internet forumima.

Poražavajuće je saznanje da studenti Filozofskog fakulteta, akademski građani, na bilo koji način zagovaraju mržnju i netrpeljivost.

Pozivamo građane Nikšića i Crne Gore da odole govoru mržnje i homofobiji i razmisle o budućnosti svog grada i Filozofskog fakulteta. Želimo li da nam djeca odrastaju otrovana mržnjom prema različitostima? Da uče humanističke nauke u instituciji sa čijih fasada huligani pozivaju na ubijanje?

Nadamo se da će preovladati duh po kome je Nikšić bio poznat, u kojem je bilo mjesta za slobodu, razumijevanje, toleranciju i jednakost.

Snažno podržavamo kolege iz LGBTQ organizacija znajući da ovakvi grafiti nijesu samo njihov problem, nego problem svih nas i našeg društva kojem su neophodne različitosti, a ne diskriminatori i mrzitelji.

Apelujemo na nadležne organe da pronađu i kazne počinioce ovog incidenta kao i govora mržnje koji je dokumentovan na internetu. Neophodno je ozbiljno i dosljedno kažnjavati svaki oblik govora mržnje kako bi se se stalo na put ovakvoj praksi koja urušava osnovne principe vladavine prava i demokratskog društva.

Tim Akcije za ljudska prava i Centra za ženska prava