23/3/2015 – NAPAD NA ISLAMSKU ZAJEDNICU JE NAPAD NA DEMOKRATSKO DRUŠTVO

26. Tekst u kojem se izvještava o smrti porodilje se završava riječima: “Novorođenče je Sanelino treće dijete, ostavila je petogodišnju ćerku i četvorogodišnjeg sina. Njen otac, po zanimanju policajac, stradao je prije nekoliko godina u saobraćajnoj nesreći prilikom obavljanja službene dužnosti, a petogodišnjeg brata usmrtio je ovan ispred porodične kuće”. Možete li mi reći da li ove informacije treba da budu objavljene, i ako da, zašto?
20/03/2015
25/3/2015 – TUŽBA ZBOG POVREDE ČASTI I UGLEDA
25/03/2015

23/3/2015 – NAPAD NA ISLAMSKU ZAJEDNICU JE NAPAD NA DEMOKRATSKO DRUŠTVO

Akcija za ljudska prava osuđuje podsticanje mržnje i vjersku netoleranciju izraženu kroz skorašnje ponovljene napade nepoznatih počinilaca na muslimansku zajednicu. U toku prethodne sedmice tri puta su kamenovane prostorije Džemata Novi Bar, a posebno zabrinjava što su, prema navodima medija, prethodnih dana slični napadi počinjeni u Bijelom Polju i Tivtu.

Apelujemo na policiju da istraje u pronalaženju i identifikovanju počinilaca ovih napada, a tužilaštvo da insistira na utvrđivanju krivične odgovornosti koja za ove i druge zločine počinjene iz mržnje podrazumijeva i strože kažnjavanje.

Podsjećamo da je ranije utvrđeno da su za grafite s govorom mržnje na školama u Tivtu i Donjoj Lastvi bili odgovorni maloljetnici. Zbog toga posebno apelujemo na škole i roditelje da osude ovakve incidente i obezbijede da ih i djeca blagovremeno prepoznaju kao prijetnju ne samo islamskoj zajednici, već i demokratskom uređenju države u kojoj se zajednički živi s ljudima različitih vjerskih i drugih uvjerenja uz poštovanje ljudskih prava svih.

Tim Akcije za ljudska prava