19/12/2014 POVODOM OBJAVLJIVANJA IZVJEŠTAJA EKSPERTA EVROPSKE UNIJE O PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA U CRNOJ GORI

18/12/2014 – Akcija za ljudska prava, Sigurna ženska kuća i Centar za ženska prava uputile pritužbe Sudskom savjetu i Advokatskoj komori zbog načina suđenja i odbrane moldavske državljanke S.Č.
18/12/2014
12. Bio sam na skupu na kojem je govorilo 10 ljudi, danas čitam u novinama i vidim da je većina odlučila da prenese samo ono što im odgovara. Nije to baš vađenje iz konteksta, ali nije ni potpuna informacija, zar ne? Ili je to dozvoljen način da se oblikuje mišljenje čitalaca? Hvala unaprijed, čitalac
22/12/2014

19/12/2014 POVODOM OBJAVLJIVANJA IZVJEŠTAJA EKSPERTA EVROPSKE UNIJE O PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA U CRNOJ GORI

Deportacija muslimana plakat_27052013

Objavljeni zaključci iz izvještaja eksperta Evropske unije, Mauricija Salustra, o procesuiranju ratnih zločina u Crnoj Gori, umnogome se poklapaju sa stavovima HRA koje smo u maju 2013. objavili u našoj analizi o procesuiranju ratnih zločina, kao i u saopštenjima za javnost povodom prvostepenih i pravosnažnih odluka u slučajevima Morinj i Deportacija izbjeglica.

Nažalost, iako smo blagovremeno u pomenutim slučajevima ukazivali na iste očigledne greške u primjeni prava i od strane i državnog tužilaštva i sudova, na koje je ukazao ekspert Evropske komisije, naši argumenti nisu imali nikakvog odjeka.

Očekujemo sada od vrha pravosuđa, Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca da kada sagledaju kritike eksperta Evropske unije u odnosu na kvalitet optužnica i pravosnažnih presuda u predmetima za ratne zločine, obavijeste javnost što sad namjeravaju da preduzmu da utvrde odgovornost za propale procese, obezbijede vladavinu prava u Crnoj Gori i ostvare pravdu za žrtve ratnih zločina.