11/09/2014 PREDLOZI NA NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

10/9/2014 POVODOM STAVA OSNOVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA U PODGORICI DA NEMA OSNOVA ZA POKRETANJE KRIVIČNOG POSTUPKA PROTIV POLICAJACA ZBOG NJIHOVOG PONAŠANJA PREMA NAVIJAČIMA NA KOŠARKAŠKOJ UTAKMICI KK BUDUĆNOST – KK PARTIZAN 2012. GODINE
10/09/2014
KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENJE NASLOVNE STRANICE PRIRUČNIKA “ETIČNO NOVINARSTVO”
12/09/2014

11/09/2014 PREDLOZI NA NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

Ministarstvo pravde organizovalo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koja je završena 9. septembra 2014.

Akcija za ljudska prava (HRA) smatra da nova verzija zakona sadrži poboljšanja posebno u dijelu imovinskog cenzusa za ostvarivanje prava na BPP, pa će tako mnogo više siromašnih građana sada moći da ostvari ovo pravo.

Međutim, HRA i dalje apeluje na Ministarstvo pravde da se besplatna pravna pomoć proširi i na upravni postupak, u skladu sa praksom iz regiona i preporukama međunarodnih tijela, posebno zbog toga što mnogi siromašni građani upravo u ovom postupku ostvaruju prava vezana za socijalno obezbjeđenje i dr.

 Predložili smo i da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju i djeca koja ne dobijaju izdržavanje, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, posebno zato što je u Crnoj Gori neplaćanje alimentacije u porastu, sudeći po porastu broja krivičnih prijava zbog tog krivičnog djela.

Takođe, predložili smoi da žrtve zlostavljanja od strane državnih službenika imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć, posebno imajući u vidu da policijski službenici koji su okrivljeni za zlostavljanje, tj. za ”upotrebu sredstava prinude”, imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć (na osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima).

Predložili smo da u Crnoj Gori, kao npr. u Hrvatskoj, besplatnu pravnu pomoć osim advokata mogu da pružaju i sindikati, nevladine organizacije, univerzitetske pravne klinike koje i inače u praksi pružaju pravnu pomoć.

 

Tim Akcije za ljudska prava