09/06/2014 POVODOM PRAVOSNAŽNE PRESUDE U SPORU HRA PROTIV AD POBJEDA ZA OBJAVLJIVANJE ODGOVORA

27/5/2014 I dalje bez političke volje za suštinskim promjenama u crnogorskom društvu
27/05/2014
12/06/2014 IZMJENE ZAKONA O ZAŠTITNIKU LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA NE UNAPRJEĐUJU POLOŽAJ ZAŠTITNIKA
12/06/2014

09/06/2014 POVODOM PRAVOSNAŽNE PRESUDE U SPORU HRA PROTIV AD POBJEDA ZA OBJAVLJIVANJE ODGOVORA

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava zadovoljstvo što je Apelacioni sud potvrdio raniju presudu Osnovnog suda u Podgorici kojom je Crnoj Gori, kao osnivaču AD Pobjeda, naloženo da objavi reagovanje koje smo dnevnom listu Pobjeda uputili 10. septembra 2013.

Ovim je presuda postala pravosnažna, što znači da Pobjeda mora regovanje HRA da objavi u roku od tri dana. Iako su tekstovi Stevana Lilića, predsjednika UO NVO Institut za politiku, zbog kojih je reagovanje upućeno, objavljeni još početkom septembra prošle godine, a spor je po zakonu trebalo da bude hitno procesuiran, HRA ovu presudu smatra svejedno važnim korakom u nastojanju da se izbori za poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori.

Pravo na objektivno informisanje, koje podrazumijeva obavezu medija da poštuju pravo na odgovor druge strane u javnoj polemici, u skladu sa Zakonom o medijima i Etičkim kodeksom, obavezuje i Pobjedu, medij koji je u većinskom vlasništvu države, i za čije postupanje država odgovara.

Podsjećamo da je HRA u nekoliko navrata pokušala da u direktnom obraćanju uredništvu Pobjede i Srđanu Kusovcu, tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku, ostvari pravo na objavu reagovanja. Obratili smo se i Medijskom savjetu za samoregulaciju, čiji je Pobjeda član, koje je utvrdilo da je uredništvo Pobjede prekršilo Kodeks time što nije objavilo reagovanje HRA, kao i zbog toga što je pri tome, čak objavilo odgovor Stevana Lilića na naše, neobjavljeno, reagovanje.

Pobjeda je u ovom slučaju očigledno favorizovala jednu NVO (Institut za javnu politiku) u odnosu na drugu (HRA) i demonstrirala krajnju pristrasnost. Objavljivanjem napada profesora Stevana Lilića na HRA, a bez davanja prozvanoj strani prava da odgovori, Pobjeda je, u očiglednoj namjeri da našteti ugledu naše organizacije, prije svega dovela u pitanje svoju reputaciju, kao i ugled svog osnivača, države Crne Gore.