9/5/2014 Ustavni sud prihvatio da odlučuje o inicijativi HRA da je Skupština izbor VDT-a propisala suprotno Ustavu

27/04/2014 Ustavni sud mora da uliva povjerenje građanima
27/04/2014
12/5/2014 Predstavljanje trećeg izvještaja “Monitoring novinarskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori”
12/05/2014

9/5/2014 Ustavni sud prihvatio da odlučuje o inicijativi HRA da je Skupština izbor VDT-a propisala suprotno Ustavu

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja odluku Ustavnog suda da na inicijativu HRA pokrene postupak za ocjenu ustavnosti odredaba Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim je suprotno Ustavu dopisan treći krug glasanja za Vrhovnog državnog tužioca (VDT) i da privremeno obustavi izbor VDT-a po osporenim odredbama Poslovnika. Nejasno je zašto Ustavni sud nije ranije reagovao i spriječio da Skupština 14. aprila sprovede treće glasanje o kandidatu za VDT-a, iako je HRA inicijativu podnijela 28. marta.

Ohrabruje što je Ustavni sud u svojoj preliminarnoj odluci konstatovao da je Skupština ”prekoračila ovlašćenja” i da je osporenim odredbama člana 178 st. 6. i 7. Poslovnika, u suštini, izbor Vrhovnog državnog tužioca, u materijalnom smislu, uspostavila na način suprotan Ustavu propisujući dodatno, “treće” i “četvrto glasanje”.

Očekujemo da Ustavni sud konačnu odluku po ovoj inicijativi donese u najkraćem mogućem roku i tako omogući da se VDT izabere što prije na ustavan način.

Konačna odluka Ustavnog suda će biti izuzetno značajna za zaštitu načela ustavnosti po kojem se se Ustavne odredbe ne mogu mijenjati aktima niže pravne snage.

Rješenje Ustavnog suda