6/2/2014 Poziv medijima na promociju stripa “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima – pomoćnog udžbenika za predmet Građansko obrazovanje

Tim Akcije za ljudska prava
06/02/2014
7/2/2014 Promocija stripa “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima”
07/02/2014

6/2/2014 Poziv medijima na promociju stripa “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima – pomoćnog udžbenika za predmet Građansko obrazovanje

                                    

 

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na promociju stripa „Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima“, koja će biti održana u petak, 7. februara 2014. u prostorijama Osnovne škole „Radojica Perović“ u Podgorici, sa početkom u 11:30 h.

Ovaj strip je Nacionalni savjet za obrazovanje u decembru 2013. odobrio za upotrebu u osnovnim školama kao pomoćno nastavno sredstvo za predmet Građansko vaspitanje, što je novina u crnogorskom obrazovnom sistemu, a rijetkost i u svjetskim razmjerama. Strip je izrađen u okviru projekta “Djeco, pišite Ombudsmanu!” koji je NVO Akcija za ljudska prava sprovela u saradnji sa Institucijom zaštitnika ljudskih prava i sloboda – Ombudsmanom, zahvaljujući podršci UNICEF-a Crna Gora, Ambasade Švajcarske u Beogradu i Britanske ambasade u Podgorici.

Strip čini ukupno pet epizoda, osmišljenih na osnovu najčešćih tema o kojima su djeca iz cijele Crne Gore pisala Ombudsmanu: diskriminacija posebno po osnovu invaliditeta i društveno – imovinskog statusa, vršnjačko nasilje i nasilje nastavnika prema djeci, nedovoljna uključenost djece u donošenje odluka koje ih se tiču.

Autore stripa – scenariste i crtača izabrala je Komisija, osnovana za potrebe projekta, koju su činili predstavnica Ministarstva prosvjete Tamara Milić, Zavoda za školstvo mr Radoslav Milošević – Atos, Zavoda za udžbenike Nađa Durković, UNICEF-a, Nela Krnić-Brković, Ombudsmana Nevenka Stanković i Duška Šljivančanin i NVO Akcije za ljudska prava mr Tea Gorjanc-Prelević.

 strip naslovna
Naslovna strana stripa “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima”

 

Autori epizoda su:

 

”Nevolje s Rokijem” i “Klopka”:

– Svetozar Obradović, iz Novog Sada, profesionalni scenarista stripova, autor scenarija stripova “Poručnik Tara”, “Kobra”, “Cat Claw”, “Troje nesalomivih”, “Billy the Pljuc” i dr. Uređivao je i brojne dječje časopise, a njegov pedagoški rad je posebno zapažen kroz rubrike u “Strip zabavniku”, “Dječjem dnevniku” i kroz škole stripa. Pored strip scenarija, bavi se i publicistikom. Dobitnik je i brojnih nagrada od kojih je posljednja nagrada za najbolji scenario 11. Međunarodnog salona stripa u Beogradu;

 

”Nastavnica Zorica uči od djece” i ”Basna za nastavnike”:

– Ante Krstulović iz Splita, diplomirani inžinjer agronomije, bavi se pisanjem i uskoro objavljuje prvi roman;

 

”Pogled u tamu”:

– Valentina Stanić, Todor Raičević, Ivana Medojević, Anđela Stanić, Božidar Medojević, Anđela Medojević, Duško Zejak, Milan Filipović – učenici Osnovne škole “Radomir Rakočević” iz Podbišća kod Mojkovca, u okviru literarne sekcije nastavnice Mariole Stanić.

 

Crtež i kolor su djelo Ilije Nikčevića iz Nikšića, koji je završio Akademiju Umjetnosti u Novom Sadu 2007 godine, smjer grafika, u klasi Slobodana-Abija Kneževića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, i iza sebe ima brojne samostalne i grupne izložbe.

 

Recenzenti stripa su:

– dr Slavka Gvozdenović, redovan profesor na Filozofskom fakultetu, Nikšić

– mr Vesko Gagović, direktor, OŠ „Sutjeska“, Podgorica

– Biljana Ćulafić, profesor crnogorskog jezika i književnosti, OŠ „Vlado Milić“, Podgorica

– mr Zoran Lalović, psiholog, Zavod za školstvo, Podgorica

– Rada Mujović, pedagogica, OŠ „Sutjeska“, Podgorica

 

Dobro došli!

 

 

Nevenka Stanković,                                                        Tea Gorjanc Prelević,

Zamjenica Zaštitnika za ljudska prava               izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava

i slobode Crne Gore