26/01/2014 HRA – Tužilački savjet ne bi trebalo da radi u krnjem sastavu

24/1/2014 Evropski sud za ljudska prava uveo strožije uslove za podnošenje predstavke
24/01/2014
31/1/2014 Predstavljen izvještaj “Procesuiranje napada na novinare u Crnoj Gori”
31/01/2014

26/01/2014 HRA – Tužilački savjet ne bi trebalo da radi u krnjem sastavu

Tužilački savjet ne bi trebalo da radi u krnjem sastavu, bez predstavnika državnih tužilaca svih nivoa, jer bi odlučivanje bez tri nedostajuća člana bilo spornog legitimiteta, iako bi formalno pravno bilo važeće.

Pred Tužilačkim savjetom su odgovorne reformske dužnosti – usvajanje novog Poslovnika, odlučivanje u roku od 20 dana od formiranja o broju potrebnih tužilaca za koje treba da raspiše javni konkurs, a onda i sprovođenje izbora tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava.

Nadamo se da će Konferencija državnih tužilaca u najkraćem mogućem roku izabrati tri nedostajuća člana savjeta od onih svojih članova kojima prethodno nije ukazana šansa da utiču na rad savjeta i tako unaprijede i povjerenje građana u državno tužilaštvo. 

Nesporazumi oko izbora Tužilačkog savjeta mogli su biti spriječeni blagovremenom izradom preciznijih ustavnih i pratećih zakonskih odredbi, umjesto što su se tako važna pitanja rješavala na brzinu i bez javne rasprave.

 

PODSJEĆAMO:  NVO Akcija za ljudska prava je posle odluke Konferencije državnih tužilaca da za tri člana Tužilačkog savjeta protivno zakonu o državnom tužilaštvu izabere osobe koje su prethodno već bile članovi Savjeta u jednom ili i dva mandata, apelovala na predsjednika Crne Gore da ne proglasi takav sastav Tužilačkog savjeta. Predsjednik Vujanović je prvo saopštio da sastav Tužilačkog savjeta zbog ovih članova izabranih protivno zakonu neće proglastiti dok se ne izaberu drugi članovi, a naknadno se odlučio da ga ipak proglasi djelimično, bez navedena tri člana, koje će proglasiti naknadno, kada Konferencija državnih tužilaca izbor izvrši u skladu sa zakonom. Na taj način, predsjednik je omogućio da Tužilački savjet počne sa radom, jer je ovom tijelu za odlučivanje potrebna većina ukupnog broja članova, koju sada ovo proglašeno krnje tijelo ima. Međutim, HRA smatra da u takvom sastavu Savjet ipak ne bi trebalo da donosi važne odluke, već da Konferencija tužilaca treba hitno da ispravi grešku i tako omogući rad Savjeta u punom sastavu.