19/11/2013 Povodom međunarodnog dana djeteta nove informacije o projektu ”Djeco pišite Ombudsmanu”

18/11/2013 Povodom procesuiranja slučajeva vandalizma motivisanog rasizmom i nacionalizmom
18/11/2013
15/11/2013 HRA učestvovala u okruglom stolu “Otvaranje pregovaračkog procesa u okviru poglavlja 23 – Da li smo spremni ili ne”
25/11/2013

19/11/2013 Povodom međunarodnog dana djeteta nove informacije o projektu ”Djeco pišite Ombudsmanu”

Bar2

Povodom Međunarodnog dana djeteta, kojim se i ove godine 20. novembra obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta 1989, NVO Akcija za ljudska prava i Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore obavještavaju o razvoju zajedničkog projekta ”Djeco pišite Ombudsmanu”, koji ima za cilj da djecu obavijesti o pravu da pišu Ombudsmanu o svemu što prepoznaju kao kršenje njihovih prava i da na to pismo dobiju odgovor. Projekat su podržali UNICEF, Švajcarska ambasada i Britanska ambasada.

U oktobru i novembru ove godine sproveli smo intenzivnu kampanju obavještavanja djece u svim osnovnim školama i javnim prostorima o tome kako da pišu Ombudsmanu, putem čitanja obavještenja u školama, dostavljanjem uramljenih postera osnovnim školama s uputstvom za pisanje Ombudsmanu, isticanjem bilborda na javnim mjestima u gradovima, na radionicama u osnovnim školama u Kotoru, Pljevljima, Šavniku, Nikšiću, Danilovgradu i na Žabljaku i na manifestaciji ”Parking Day” u Kotoru, koju je organizovao NVO EXPEDITIO.

U okviru projekta je izrađen i strip ”Nevolje s Rokijem i druge priče o dječijim pravima” za djecu 6. i 7. razreda osnovne škole. Nacionalni savjet za obrazovanje bi uskoro trebalo da odluči o tome da li će ovaj strip dobiti odobrenje za upotrebu u školama. Ako se to dogodi, to će biti jedan od rijetkih primjera u svijetu da se strip koristi u nastavi kao pomoćno nastavno sredstvo. Autori scenarija za strip su Svetozar Obradović iz Novog Sada, Ante Krstulović iz Splita, i djeca literarne sekcije OŠ “Radomir Rakočević” iz Mojkovca, dok je strip nacrtao Ilija Nikčević iz Nikšića. Autore stripa na osnovu javnog konkursa odabrala je Komisija sačinjena od predstavnika Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Zavoda za udžbenike, UNICEF-a, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Akcije za ljudska prava.

Zaštitnik je u toku 2013. godine primio ukupno 37 pisanih obraćanja djece, od kojih 16 konkretnih pritužbi po kojima je pokrenut ispitni postupak. Obraćanja djece koja nisu klasifikovana kao pritužbe bili su dječji predlozi, pozivi za zajedničke aktivnosti i pozdravi Ombudsmanu ili pisma koja nisu potpisana, niti su u njima dostavljeni podaci o školi na osnovu kojih bi Ombudsman mogao da pokrene postupak. Djeca su se predstavnicima Ombudsmana obraćala i neposredno, prilikom radionica održanih u školama.

Djeca se žale na probleme u obrazovnom sistemu, da nisu uključena u odlučivanje o pitanjima koja ih se tiču u školi i porodici, na učestali problem vršnjačkog nasilja, ali i na nasilno ponašanje nastavnika, siromaštvo, problem nedovoljnog sadržaja za igru, rekreaciju i provođenje slobodnog vremena, diskriminaciju i na različite oblike zlostavljanja, eksploatacije i zanemarivanja. Stiglo je i grupno pismo djece koje se tiče prava na zaštitu životne sredine.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Akcija za ljudska prava i ovim putem apeluju na djecu da pišu Ombudsmanu o svemu što prepoznaju kao nepravdu i kršenje svojih prava na:

ombudsmandjeca@t-com.me ili adresu Bul. Svetog Petra Cetinjskog 1/A, 81000 Podgorica

 

Nevenka Stanković,                                                    Tea Gorjanc-Prelević,

zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda                 Izvršna direktorka Akcije za ljudska prava