13/06/2013 Predstavljanje izvještaja ”Analiza rada Sudskog savjeta Crne Gore 2008-2013”

11/06/2013 Povući i doraditi Predlog strategije razvoja sistema socijalne i dječije zaštite
11/06/2013
24/06/2013 Povodom hapšenja aktivista NVO MANS
24/06/2013

13/06/2013 Predstavljanje izvještaja ”Analiza rada Sudskog savjeta Crne Gore 2008-2013”

Akcija za ljudska prava organizuje sjutra, 14. juna, u prostorijama PR Centra (Josipa Broza Tita 23/A) sa početkom u 10h predstavljanje izvještaja ”Analiza rada Sudskog savjeta Crne Gore 2008-2013”.

Na skupu će govoriti g-đa Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda i Sudskog savjeta, g-din Alberto Cammarata, šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i autori izvještaja – g-đa Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, g-din Veselin Radulović, advokat i g-đa Ana Šoć, koordinatorka službe pravne pomoći u Akciji za ljudska prava i saradnica na projektu „ Monitoring rada Sudskog savjeta Crne Gore“.

Akcija za ljudska prava se od 2007. godine zalaže za promjene Ustava, zakona i podzakonskih akata da bi se unaprijedile garancije nezavisnosti i odgovornosti sudija. U julu 2007. godine objavili smo Predlog reforme izbora sudija, a u februaru 2009. godine Analizu reforme izbora sudija u Crnoj Gori sa 109 preporuka za unapređenje sistema izbora sudija i utvrđivanja odgovornosti sudija da bi se učinio objektivnim i transparentnim. Od tada ponavljamo najvažnije preporuke koje do danas nisu ispunjene – da se promjeni Ustav i način izbora predsjednika Vrhovnog suda i Sudskog savjeta, kao i sastav i način izbora članova Sudskog savjeta da bi se isključio dominantan politički uticaj na izbor sudija; da se usvoje mjerila (indikatori) za ocjenjivanje kandidata za sudije i ocjenu rezultata rada sudija, da se unaprijedi način ocjenjivanja kvaliteta rada sudija (tzv. norma) i uvede redovno ocjenjivanje rada sudija, i tako obezbijedi da u sudstvu napreduju najstručniji i najsavjesniji, a da svi oni koji postupaju nezakonito za to snose posljedice. Reforma svih ovih elemenata neophodna je za nezavisnost i za kvalitetniji rad sudija, za jačanje povjerenja javnosti u sudstvo i za eliminisanje rizika od autokratskog upravljanja sudovima.

U izvještaju posebno apelujemo na Sudski savjet da ispuni ciljeve i zadatke iz svog Akcionog plana u pogledu ”unaprijeđenja mehanizama za ocjenjivanje rada sudija” i ”unaprijeđenje postupka imenovanja sudija”, što je trebalo da uradi još u oktobru 2010. U preporukama smo predložili i kako da se to uradi na osnovu međunarodnih preporuka i uporedne prakse.

Projekat je izveden zahvaljujući finansijskoj podršci East West Management Institute, pod pokroviteljstvom USAID-a i Fondacija Instituta za otvoreno društvo.

Izvještaj je dostupan na linku: /?p=1569.

Pozivamo vas da dođete i propratite predstavljanje izvještaja i razgovor o njemu.