19/01/2012 Saopštenje o odluci Ustavnog suda u slučaju Kusturica protiv Monitora i Nikolaidisa

18/1/2012 Izjava za Dnevne novine na temu da li je Nikolaidisov tekst govor mržnje / Statement for the daily Dnevne novine on whether Nikolaidis’ article constitutes hate speech
18/01/2012
23/01/2012 Saopštenje Akcije za ljudska prava povodom Dana novinara
23/01/2012

19/01/2012 Saopštenje o odluci Ustavnog suda u slučaju Kusturica protiv Monitora i Nikolaidisa

Odlukom da ukine presudu Vrhovnog suda Crne Gore, kojom su Monitor i autor teksta ”Dželatov šegrt” Nikolaidis prije dvije i po godine obavezani da tužiocu Emiru Kusturici isplate 12.000 eura naknade štete zbog povrede ugleda i sudske troškove, Ustavni sud Crne Gore pokazao je da može da zaštiti ljudsko pravo na slobodu izražavanja primjenjujući evropske standarde. Treba primijetiti i da se na ovu odluku čekalo predugo, dvije godine od podnošenja ustavne žalbe.

Podsjećamo da je u ovom predmetu sudija Slavka Vukčević donijela odličnu prvostepenu presudu, kojom je tužene oslobodila optužbe, citirajući evropske standarde na koje se sada, punih šest godina kasnije, pozvao i Ustavni sud. Nakon toga donijete su presude Višeg suda u Podgorici i Vrhovnog suda kojima su tuženi osuđeni na naknadu štete, a koje je Akcija za ljudska prava kritikovala, jer su sudije tih sudova ignorisale standarde slobode izražavanja iz prakse Evropskog suda za ljudska prava. Primjera radi, Vrhovni sud je Nikolaidisu konačno zamjerio to što je svojim tekstom uvrijedio Kusturicu primjenivši grubu ironiju i sarkazam, iako evropski standard slobode izražavanja štiti i provokaciju, pretjerivanje pa i vrijeđanje u izražavanju vrednosnih sudova o pitanju od javnog interesa, pogotovo kada predstavljaju odgovor na provokaciju, kakvu svakako predstavljaju stavovi uticajnog Kusturice u odnosu na rat u Bosni i Hercegovini.

Objavljivanje provokativnih stavova o nastupima javnih ličnosti po pravilu zaslužuje odgovor i javnu raspravu, umjesto primjene mjera koje kritičare treba da natjeraju da ubuduće ćute.

Nadamo se da će ova odluka predstavljati prekretnicu u praksi Ustavnog suda koji je do sada po pravilu bio slijepo crijevo crnogorskog pravnog poretka.

***

Presude redovnih sudova u ovom predmetu i ranija saopštenja Akcije za ljudska prava možete vidjeti na web stranici: /?page_id=459