19/09/2010 Obavještenje o objavljivanju prevoda izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT)

15/09/2010 – Zajedničko saopštenje crnogorskih i hrvatskih organizacija za ljudska prava
15/09/2010
19/09/2010 Odgovor na stavove Udruženja boraca ratova od 1990. godine
19/09/2010

19/09/2010 Obavještenje o objavljivanju prevoda izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT)

Vlada Crne Gore objavila je konačno prevod izveštaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja (CPT) o posjeti Komiteta Crnoj Gori 2008. godine, na internet stranici: http://www.gov.me/biblioteka?query=cpt&sortDirection=desc, obaviješteni smo u dopisu Upravnog suda koji smo primili protekle nedjelje.

Izvještaj CPT-ja na engleskom jeziku, kojim su saopštene ocjene evropskih eksperata o, pored ostalog, ”užasavajućim” uslovima života štićenika JU Komanski most, visokom riziku od policijskog zlostavljanja, nekažnjenim slučajevima zlostavljanja pritvorenika i lošim uslovima u zatvorima Spuž i Bijelo Polje objavljen je u martu 2010. na internet stranici Komiteta (CPT) http://www.cpt.coe.int/documents/mne/2010-03-inf-eng.pdf, četiri mjeseca pošto je Akcija za ljudska prava zahtijevala od Vlade da dozvoli njegovo objavljivanje.

Odmah po objavljivanju izvještaja na engleskom, zahtijevali smo od Ministarstva pravde da objavi i njegov prevod koji postoji još od sredine 2009. godine, kada je Vladi dostavljen izvještaj CPT-ja. Kako to nije uradjeno bili smo prinuđeni da podnosimo zahtjev za slobodan pristup informacijama, urgenciju i tužbu Upravnom sudu.

Smatramo neprimjerenim demokratskom društvu da se odugovlači s obavještavanjem javnosti o poštovanju ljudskih prava u državnim ustanovama. Podsjećamo da je nepoznato da je bilo koji državni službenik ili namještenik snosio političku ili zakonsku odgovornost za stanje utvrđeno u izvještaju, što podstiče nekažnjivost i nastavak kršenja prava.