27/06/2010 Saopštenje Akcije za ljudska prava povodom napada na sina Nebojše Medojevića, narodnog poslanika i lidera opozicione političke partije “Pokret za promjene”

23/06/2010 HRA članovima skupštinskog odbora za ljudska prava dostavila 14 amandmana na Predlog zakona o zabrani diskriminacije
23/06/2010
07/07/2010 Pismo podrške pomilovanju advokata Budislava Minića
08/07/2010

27/06/2010 Saopštenje Akcije za ljudska prava povodom napada na sina Nebojše Medojevića, narodnog poslanika i lidera opozicione političke partije “Pokret za promjene”

NVO Akcija za ljudska prava osuđuje napad na maloljetnog sina Nebojše Medojevića, lidera opozicione partije Pokret za promjene, 25. juna 2010. na sportskom terenu u Podgorici.

Izražavamo krajnju zabrinutost povodom postupanja Uprave policije koja je u saopštenju za javnost već 26. juna 2010. naglasila da ovaj incident “nije imao političku pozadinu” i da počinioci nisu znali čijeg sina napadaju.

Posao policije je da prikupi informacije i dokaze o napadu i garantuje sigurnost svih građana, a ne da prejudicira rezultate istrage tužilaštva preuranjenim isključivanjem političke pozadine napada. Takođe, zapanjuje vidovita tvrdnja policije da napadači nijesu znali čijeg sina napadaju. Ovakvo saopštenje Uprave policije smatramo primjerom neprofesionalnog postupanja, kojim se nezavisnost i nepristrasnost policije dovodi u ozbiljnu sumnju.

Očekujemo stav ministra unutrašnjih poslova Crne Gore povodom ovakvog postupka Uprave policije, kojim je prije istrage stala na stranu napadača, štiteći potencijalne naručioce napada.

Očekujemo da državno tužilaštvo profesionalno istraži opravdano strahovanje roditelja da je napad na njihovo dijete mogao imati i političku pozadinu, tim prije jer je ovo drugi fizički napad na porodicu Nebojše Medojevića ove godine, što je očigledan pritisak na slobodu izražavanja i političkog djelovanja u Crnoj Gori.