Javni servis da emituje film “Rat za mir”

Obavještenje o nepreduzimanju mjera zaštite svjedoka Slobodana Pejovića
29/09/2009
Saopštenje povodom potpisivanja Crne Gore Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima
04/10/2009

Javni servis da emituje film “Rat za mir”

Podgorica, (MINA) – Koalicija nevladinih organizacija i pojedinaca (KOREKOM) zatražila je da Javni servis Radio televizija Crne Gore (RTCG) prikaže dokumentarni film “Rat za mir”, autora Koče Pavlovića.

Riječ je o nevladinim organizacijama i pojedncima koji se zalažu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije.

U pismu generalnom direktoru Radio televizije Crne Gore (RTCG) Branku Vojićiću, podsjeća se da se 1. oktobra navršava osamnaest godina od početka opsade Dubrovnika.

Imajući u vidui javni interes suočavanja sa prošlošću i tim događajem u kojem su učestvovali mnogi građani Crne Gore, članice Koalicije predlažu da javni servis prikaže dokumentarni film “Rat za mir”, čiji je producent bila i RTCG, navodi se u pismu.

Predlaže se i razgovor sa autorima i bar jednim gostom iz Dubrovnika, na primjer, Lukom Brailom, novinarem koji je istraživao taj događaj.

Na taj način, RTCG bi nastavila sa dobrom praksom započetom obilježavanjem godišnjice ratnog zločina protiv izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, kada je prikazan film “Karneval” autora Alena Drljevića i Šekija Radončića i napravljen razgovor sa jednim od autora filma, kaže se u pismu.

Navodi se da je film “Rat za mir” prikazan na nekoliko festivala u inostranstvu, ali i pored ugovora o produkciji sa RTCG nikada nije emitovan na tom mediju.

Imajući u vidu i vaš lični angažman u doprinosu suočavanju sa prošlošću, vjerujemo da ćete imati razumijevanja da se film ove godine prikaže i omogući diskusija o ratnim događajima devedesetih godina prošlog vijeka u kojima je Crna Gora imala učešća, kaže se u zahtjevu KOREKOM-a upućenom Vojičiću.

Pismo direktoru RTCG Branku Vojičiću (PDF format)

_