KADA SE NASILJE NE SUZBIJA, ONO ESKALIRA: ponovni napad na Petra Markovića

Ne dozvolimo da prepisivanje postane pravilo! Želimo društvo znanja!
15/06/2023
IZBOR PREDSJEDNIKA ADVOKATSKE KOMORE CRNE GORE
16/06/2023

KADA SE NASILJE NE SUZBIJA, ONO ESKALIRA: ponovni napad na Petra Markovića

Izvor: PR Centar

Akcija za ljudska prava oštro osuđuje nove napade na psihologa Petra Markovića u Podgorici i Baru, motivisane njegovim vizuelnim identitetnom i pretpostavljenom seksualnom orijentacijom. Činjenica da je verbalni napad na njega u Baru prerastao u fizičko nasilje je poseban alarm na uzbunu.

Pozivamo nadležne da hitno reaguju, identifikuju počinioce i obezbijede da se napadi motivisani mržnjom adekvatno kazne. Institucije su dužne da pokažu odlučnost u zaštiti žrtve nasilja. Neblagovremeno reagovanje ili prikrivanje ovakvih slučajeva ohrabruje napadače i podstiče novo nasilje.

Napad na Petra Markovića nije samo napad na njega, već i na osnovne vrijednosti demokratskog društva. Država je dužna da obezbijedi adekvatno vaspitanje i obrazovanje i djece i svih ostalih o tim vrijednostima.

Posebno je za osudu to što je napadnuta osoba koja je pružala podršku i pomoć drugim žrtvama nasilja. Marković je kao psiholog svojim radom i javnim nastupima podsticao na empatiju i nenasilnu komunikaciju. Napadi na njega nas ponovo suočavaju sa tim da postoje ljudi spremniji na nasilje nego na suočavanje sa sopstvenim strahovima.

Svako od nas u demokratskom društvu ima pravo na sigurnost, dostojanstvo i slobodu izražavanja vlastitog identiteta i seksualne orijentacije. Svako bi trebalo i da se suprotstavi nasilju i tako založi za mirno i zdravo okruženje u kojem smo svi jednako poštovani i zaštićeni.