TUŽILAŠTVO DA SE ODLUČNO SUPROTSTAVI IZAZIVANJU MRŽNJE

Godišnjica smrti Duška Jovanovića - protestna šetnja
UBISTVO DUŠKA JOVANOVIĆA: KO JE ODGOVORAN ZA 19 GODINA NEKAŽNJIVOSTI?
27/05/2023
18 NVO: IZBOR DIREKTORA RTCG PORAZ VLADAVINE PRAVA, ČLANOVI SAVJETA KOJI SU UČESTVOVALI U GLASANJU DA PODNESU OSTAVKE
06/06/2023

TUŽILAŠTVO DA SE ODLUČNO SUPROTSTAVI IZAZIVANJU MRŽNJE

Izvor: Printscreen Youtube

Akcija za ljudska prava (HRA) osuđuje sinoćnje skandiranje pjesme “Nož, žica, Podgorica” od strane grupe navijača Sutjeske, prilikom dolaska na utakmicu finala kupa Crne Gore sa Arsenalom u Podgorici. Ovaj nacionalistički govor mržnje mora biti javno osuđen sa svih nivoa vlasti, i lokalne i državne, procesuiran i kažnjen da bi se spriječilo dalje podsticanje mržnje i novo nasilje.

Aluzija navijača na genocid u Srebrenici, najmasovnijem zločinu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, u kome je sistematski ubijeno preko osam hiljada Bošnjaka (među kojima šest stotina djece), u kontekstu prihvatljivog tretmana bilo koga, govori o ozbiljnom moralnom posrnuću i izostanku svijesti o prihvatljivom ponašanju u multietničkom društvu.

Očekujemo od Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da pjevanje pomenute pjesme ocijeni kao govor mržnje i procesuira odgovorne za taj kao i svaki sličan govor koji izaziva mržnju i produbljuje podjele protivno Ustavu Crne Gore i Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Podsjećamo da je Evropski sud za ljudska prava u januaru 2019. godine, u predmetu Šimunić protiv Hrvatske, potvrdio ispravnost odluke hrvatskog suda kojom je fudbaler kažnjen sa 3.300 eura zato što je na jednoj međunarodnoj fudbalskoj utakmici uzvikivao Za dom na što su navijači odgovorili Spremni – što je poklič koji je koristio fašistički ustaški pokret tokom Drugog svjetskog rata. Evropski sud je istakao da je ustaški pokret simbolizovao mržnju prema ljudima drugačijeg vjerskog ili etničkog identiteta i manifestovao rasističku ideologiju i da je podnosilac predstavke davao izjave koje su izražavale ili podsticale mržnju. Detaljnije o presudi u Priručniku HRA za suzbijanje govora mržnje (str. 29).