TUŽILAŠTVO NI TREĆI PUT NIKOGA NE SUMNJIČI ZA POLICIJSKU TORTURU NAD GRUJIČIĆEM

Primjena Strategije za istraživanje ratnih zločina Državnog tužilaštva Crne Gore 2021 – 2022.
20/02/2023
TRI DECENIJE IŠČEKIVANJA PRAVDE ZA ŽRTVE ZLOČINA U ŠTRPCIMA
27/02/2023

TUŽILAŠTVO NI TREĆI PUT NIKOGA NE SUMNJIČI ZA POLICIJSKU TORTURU NAD GRUJIČIĆEM

Akcija za ljudska prava (HRA) protestuje protiv odluke osnovne državne tužiteljke u Podgorici, Maje Knežević, da po treći put odbaci krivičnu prijavu protiv svih 10 prijavljenih policijskih službenika za torturu nad Jovanom Grujičićem u maju 2020. godine.

Grujičić se u nadležnosti tih službenika u Centru bezbjednosti Podgorica nalazio 26. maja 2020. godine, kada je medicinskim nalazima potvrđeno da je mučen. Grujičić je tada primoran da sebe lažno optuži za postavljanje eksplozivnih naprava na kuću službenika državne bezbjednosti Duška Golubovića i lokal „Grand“. U međuvremenu ga je sud pravosnažno oslobodio optužbi za postavljanje eksploziva našavši da su one bile bazirane i na iznuđenom iskazu.

HRA smatra da je treća odluka o odbacivanju krivične prijave posljedica nedjelotvorne istrage. Očekujemo da Vrhovno državno tužilaštvo preuzme predmet od ODT u Podgorici i konačno obezbijedi poštovanje ljudskih prava.

U ovom slučaju već skoro tri godine nema napretka, iako je mučenje u policiji dokazano, i izazvalo je pažnju međunarodnih organizacija i stranih ambasada koje su u međuvremenu apelovale na sprovođenje hitne, nezavisne i temeljne istrage. U druga dva povezana slučaja, zbog mučenja Marka Boljevića i Benjamina Mugoše, optužena su petorica policijskih službenika, od kojih je inspektor Dalibor Ljekočević optužen za mučenje obje osobe, a naknadno je i uhapšen zbog sumnje da se bavio trgovinom drogom. Međutim, nije optužen niko od pretpostavljenih rukovodilaca, koji su rukovodili akcijom protiv sve trojice oštećenih.

U pismu novoj vršiteljki dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Tatjani Begović, i rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, Lepoj Medenici, izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević je zatražila da istragu u ovom predmetu preuzmu Vrhovno državno tužilaštvo ili neko od viših državnih tužilaštava.

„U državi u kojoj dokazana policijska tortura ostaje nekažnjena ne može se smatrati da postoji vladavina prava. Skrivanje mučitelja Jovana Grujičića je poražavajuće za državno tužilaštvo i Upravu policije Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova“, rekla je Gorjanc-Prelević.

 ***

PODSJEĆANJE: U predmetu u kome postoje dokazi da je oštećeni bio žrtva policijskog zlostavljanja u maju 2020, dakle prije skoro tri godine, do danas nije otvorena ni istraga, nego se predmet nalazi u fazi izviđaja protiv nepoznatih osoba. Izviđajne radnje sprovodile su do sada tri državne tužiteljke iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Poslednja u nizu, državna tužiteljka Maja Knežević, do sada je tri puta odbacila krivičnu prijavu protiv svih prijavljenih policijskih službenika.

Državni tužilac Željko Tomković, iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici je, postupajući po prigovoru advokata oštećenog, do sada dva puta ocijenio da je tužiteljka Knežević neosnovano odbacila krivičnu prijavu. Oba puta joj je naložio da u potpunosti utvrdi činjenice ovog slučaja, a potom donese pravičnu i zakonitu odluku. Međutim, ona je 13. februara 2023. i treći put odbacila krivičnu prijavu, iako činjenice ovog slučaja i dalje nisu utvrđene.

U istrazi „bombaških napada“ zlostavljane su tri osobe, što je moralo biti rađeno planski i vrlo vjerovatno od strane istih policijskih službenika, koji su imali iste pretpostavljene.

Ovi predmeti su ograničeno istraženi, kao pojedinačni predmeti, uz ignorisanje zajedničke, šire slike. To je između ostalog, dovelo do toga da se u odnosu na sve osumnjičene za iznuđivanje iskaza od Grujičića u kontinuitetu odbacuje krivična prijava, dok su za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića i Benjamina Mugoše optuženi policijski službenici koji su prijavljeni i za zlostavljanje Grujičića.

Jedan isti policijski službenik, Dalibor Ljekočević, koji je optužen za zlostavljanje i Marka Boljevića i Benjamina Mugoše, obuhvaćen je prijavom da je zlostavljao Grujičića. On se trenutno nalazi u pritvoru zbog trgovine narkoticima.

Pored Ljekočevića, za iznuđivanje iskaza od Boljevića, državna tužiteljka Romina Vlahović je optužila još četvoricu inspektora Uprave policije, Bojana Vujačića, Nemanju Vujoševića, Ivana Peruničića i Danila Grbovića. Prva trojica optuženih za zlostavljanje Boljevića prijavljeni su i za mučenje Grujičića, i potvrdili su da su ga ispitivali, međutim, državna tužiteljka Knežević je protiv svih njih odbacila prijavu.

Na listi osumnjičenih po krivičnoj prijavi za mučenje Grujičića bili su Miloš Vučinić, bivši načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica i Srđan Korać, sadašnji rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, kao i inspektori Vukašin Leković, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Radoman Vujičić, Miodrag Jovović, Ivan Peruničić i Ljubisav Striković. Oni su se prema pisanoj dokumentaciji, bavili Grujičićem i njegovim slučajem toga dana kada je mučen u CB Podgorica.

O ovom slučaju su obaviješteni i Specijalni izvjestilac UN o torturi, koji je tim povodom komunicirao sa crnogorskim vlastima, kao i Komitet protiv torture, koji je u zaključnim razmatranjima izrazio zabrinutost i apelovao da se sve prijave policijskog zlostavljanja djelotvorno istražuju. Obaviješten je i Evropski komitet za sprječavanje mučenja koji još nije objavio izvještaj o posljednjoj posjeti Crnoj Gori. Ovaj slučaj je pratila i Evropska komisija, kao i ambasade Velike Britanije i SAD koje su takođe izrazile zabrinutost i apelovale da se sprovede djelotvorna istraga.

Jovana Grujičića zastupa advokat Damir Lekić, u okviru programa HRA za zaštitu žrtava torture koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).