AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA NEĆE UČESTVOVATI U STRUČNOM TIMU ČIJI ČLAN PROMOVIŠE HOMOFOBIJU I SEKSIZAM

Nedjelotvorne istrage i blaga kaznena politika podstiču policijsku torturu
21/07/2022
REAGOVANJE KOALICIJE ZA PRAVA LGBTIQ+ OSOBA – RAVNOPRAVNO POVODOM MEDIJSKIH NAVODA O PREDLAGANJU VELIBORA MARKOVIĆA ZA ČLANA KOMISIJE ZA ISPITIVANJE USKLAĐENOSTI ODREDBI TEMELJNOG UGOVORA SA PRAVNIM PORETKOM CRNE GORE
22/07/2022

AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA NEĆE UČESTVOVATI U STRUČNOM TIMU ČIJI ČLAN PROMOVIŠE HOMOFOBIJU I SEKSIZAM

Printscreen sa FB naloga Velibora Markovića

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević je odbila poziv na učešće u radu stručnog tima, koji bi ispitao usklađenost odredbi Temeljnog ugovora Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sa pravnim poretkom Crne Gore, izražavajući na taj način protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad ovog tima. U pismu predsjedniku države, gospodinu Milu Đukanoviću, Gorjanc-Prelević se zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

Gorjanc-Prelević je navela: “Izražavam protest zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena”.

Ipak, Akcija za ljudska prava će svoje mišljenje o Temeljnom ugovoru Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koje je prethodno dala, produbiti novim izvorima i dodatno obogatiti argumentima, s obzirom na javno iznijete stavove koji su ga osporavali. Daćemo i predloge kako bi se sporne odredbe mogle formulisati tako da budu usklađene s pravnim poretkom i dostavićemo to napismeno predsjedniku države i predsjedniku Vlade i objaviti javno na našoj Internet stranici. Nadamo se da će sa Srpskom pravoslavnom crkvom Crna Gora ipak zaključiti ugovor koji će biti usklađen s njenim pravnim poretkom.

Detaljnije pročitajte u pismu predsjedniku države.