Povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara 2021. godine

PROTEST HRA ZBOG IZJAVE POSLANIKA DF-A
27/10/2021
POVODOM ODLUKE SKUPŠTINSKOG ODBORA DA JEDNOGLASNO USVOJI PREDLOG U CILJU JAČE KRIVIČNOPRAVNE ZAŠTITE NOVINARA
03/11/2021

Povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara 2021. godine

Nova vlast mora iskoristiti priliku da doprinese otkrivanju izvršilaca i nalogodavaca neriješenih ključnih napada na novinare iz prošlosti, kao i novijih napada.

Ubijeni osnivač i glavni urednik lista Dan, Duško Jovanović, i drugi novinari koji su bili izloženi ozbiljnim i ciljanim napadima, Tufik Softić, Željko Ivanović, Olivera Lakić, Mladen Stojović i književnik Jevrem Brković, ukazivali su na povezanost bivše vlasti s organizovanim kriminalom u Crnoj Gori. Evropska komisija je ponovo i u posljednjem izvještaju naglasila da je neophodno kazniti izvršioce ozbiljnih napada na novinare iz prošlosti.

Svjedocima i drugima koji imaju saznanja koja mogu učiniti da dođe do napretka u ovim istragama treba obezbijediti svu potrebnu zaštitu.

Neophodno je hitno angažovati inostranog, nepristrasnog stručnjaka za pomoć u analizi dosadašnjeg vođenja ključnih istraga, u prvom redu ubistva Duška Jovanovića. Odluku o angažovanju stranog eskperta Komisija za praćenje istraga napada na novinare  donijela je još u oktobru 2018. godine, ali u posljednje tri godine on nije angažovan iz nepoznatih razloga. Zašto sada i nova vlast oklijeva da angažuje takvog stručnjaka?!

I ostale zahtijeve ove komisije treba podržati, Uprava policije i Državno tužilaštvo bi trebalo da joj ažurnije dostavljaju informacije, a preostali članovi da hitno dobiju dozvole za pristup tajnim informacijama, da bi konačno mogli da se uključe u rad.

Nadamo se da će poslanici ozbiljno razmotriti predlog 9 NVO da se i kroz propisivanje jače krivičnopravne zaštite novinara učini da ambijent za njihov rad bude bolji. Međutim, za okončanje nekažnjivosti je ključna uloga državnog tužilaštva i policije, koji moraju da obezbijede informacije o izvršiocima i posebno nalogodavcima. Nalogodavci ne smiju ostati nekažnjeni, pored ostalog i zato što mogu angažovati nove izvršioce.