POVODOM ODLUKE SKUPŠTINSKOG ODBORA DA JEDNOGLASNO USVOJI PREDLOG U CILJU JAČE KRIVIČNOPRAVNE ZAŠTITE NOVINARA

Povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara 2021. godine
01/11/2021
Obavještenje u vezi konkursa za scenario stripa za djecu na temu sloboda vjeroispovijesti
08/11/2021

POVODOM ODLUKE SKUPŠTINSKOG ODBORA DA JEDNOGLASNO USVOJI PREDLOG U CILJU JAČE KRIVIČNOPRAVNE ZAŠTITE NOVINARA

Izvor: Stockphoto

Pozdravljamo odluku Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da podrži naš predlog izmjena Krivičnog zakonika, kojima je predviđeno pooštravanje kazni za napade na novinare i uvođenje nova dva krivična djela u cilju zaštite novinara u obavljanju profesionalnih zadataka.

Zahvaljujemo se poslaniku Prave Crne Gore Marku Milačiću koji je naš predlog prihvatio i procesuirao u Skupštini Crne Gore.

Posebno smo ohrabreni činjenicom da je ovaj predlog jednoglasno podržao skupštinski odbor, koji su činili poslanici i poslanice i pozicije i opozicije. Raduje nas to što postoji opšta saglasnost da Crna Gora ima obavezu da unaprijedi ambijent za rad novinara, koji se suočavaju sa problemima i nerazjašnjenih napada na novinare iz prošlosti, i sve učestalijih incidenata kojima se ugrožava, ometa i sprječava njihov rad.

Upoznati smo sa mišljenjem Vlade i njihovim predlogom, koji je izradio profesor krivičnog prava Zoran Stojanović, i pozvani smo na konsultacije oko tog predloga. Razlike su u pravnoj tehnici, a ne u suštini, i jedan i drugi predlog imaju isti cilj – jaču krivičnopravnu zaštitu novinara.

Vlada predlaže da se zaštita obezbijedi kroz formulaciju „poslova od javnog značaja“, kojom bi pojačanu zaštitu mogli da dobiju npr. i ljekari i advokati, što podržavamo.

Naši predlozi se poklapaju u pogledu propisivanja kvalifikovanih oblika krivičnih djela iz čl. 144 (teško ubistvo) i čl. 151 (teška tjelesna povreda), a podržavamo i predlog Vlade da se po istom principu propišu i kvalifikovani oblici krivičnih djela iz čl. 165 (prinuda) i čl. 168 (ugrožavanje sigurnosti).

Predlozi se razlikuju u toliko što smo mi predložili propisivanje dva nova krivična djela Sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, dok Vlada predlaže da se izmjeni formulacija postojećeg krivičnog djela Sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanja programa iz člana 179.

Predlog Vlade je takođe prihvatljiv, u načelu, s tim što, u njemu postoji izraz koji može da dovede do prekomjernog ograničenja slobode izražavanja protivno međunarodnim standardima i koji bi doveo do ponovne kriminalizacije uvrede u Crnoj Gori.

Naime, predlog Vlade je da se kažnjava novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine, i to po službenoj dužnosti, onaj ko „zbog objavljivanja informacije ili mišljenja od javnog značaja grubim vrijeđanjem ili zlostavljanjem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajnije ugrozi spokojstvo lica koje je informaciju ili mišljenje objavilo“. U ovom stavu ima nestandardizovanih pojmova poput „mišljenja od javnog značaja“, „grubo vrijeđanje“ i „značajnije ugrožavanje spokojstva“, koji se mogu tumačiti tako da i novinari i druge osobe koje se javno izražavaju postanu krivično odgovorne za izražavanje mišljenja koje sadrži „dozu vrijeđanja, pretjerivanja i provokacije“, a koje je inače zaštićeno slobodom govora u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Isti predlog profesora Stojanovića, je objavljen u okviru Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srbije. U Srbiji je u toku javna polemika oko tog spornog rješenja.

Mi svakako ostajemo raspoloženi da doprinesemo pronalaženju najboljih zakonskih formulacija u cilju zaštite bezbjednosti novinara i slobode izražavanja u Crnoj Gori.

 

Akcija za ljudska prava

Sindikat medija Crne Gore

Institut za medije

Građanska alijansa

Udruženje novinara Crne Gore

Društvo profesionalnih novinara

Centar za građansko obrazovanje

Media centar

35mm