Trideset godina od samoubistva admirala Vladimira Barovića uoči napada na Dubrovnik

NEPOŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA U BERANAMA PROTIVNO VLADAVINI PRAVA I ZDRAVOM RAZUMU
27/09/2021
PRVO ZAJEDNIČKO ZVANIČNO OBILJEŽAVANJE MJESTA RATNIH ZLOČINA U MORINJU CRNE GORE I HRVATSKE: VLADA DA ZAUZME STRATEŠKI PRISTUP SUOČAVANJU SA SVIM RATNIM ZLOČINIMA
05/10/2021

Trideset godina od samoubistva admirala Vladimira Barovića uoči napada na Dubrovnik

Source: Radio Slobodna Evropa Admiral Vladimir Barović (left)

Na današnji dan prije 30 godina, admiral Jugoslovenske narodne armije (JNA), Vladimir Barović, oduzeo je sebi život i time se suprotstavio naređenju vrhovne komande da sa ostrva Vis granatira primorska naselja u Hrvatskoj 1991. godine. Sjećamo se danas tog časnog čovjeka, rijetko razumnog i dalekovidog u vrijeme političkog bezumlja koje je odnijelo mnogo života i koje je spriječilo da i danas živimo kao uspješan svijet.

Samo dva dana posle Barovićevog samoubistva, JNA je počela napad na Dubrovnik, odnosno Republiku Hrvatsku, koja je prethodno proglasila nezavisnost, u kome je učestvovalo više od 7000 mobilisanih građana Socijalističke Republike Crne Gore (detaljnije u tekstu „Crna Gora i rat u Hrvatskoj“).

Uspomena na Barovića, kao i sve strahote ratova i ratnih zločina koje su uslijedile devedesetih godina na tlu bivše Jugoslavije, uče nas koliko je neophodno na vrijeme se suprotstavljati političkom ekstremizmu i ne dozvoliti da prevlada nasilje.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je posthumno odlikovao admirala Barovića 2016. godine, postupajući na inicijativu NVO Građanska alijansa, ali njegova porodica nije primila taj orden, već tadašnji komandant mornarice Vojske Crne Gore.

Do danas nijesu prihvaćene inicijative da se sjećanje na admirala Barovića u Crnoj Gori trajno sačuva nekim memorijalom. Imajući u vidu poštovanje koje on uživa u Hrvatskoj, smatramo da bi bilo dobro da memorijal bude i nešto što bi trajno povezivalo ljude ove dvije države.