HRA: Ne dopustimo da prevlada mržnja

Ustoličenje i protesti – post factum
07/09/2021
HRA, CGO i ANIMA: 30. godišnjicu zločina Deportacije izbjeglica obilježiti spomenikom žrtvama i Danom sjećanja
19/09/2021

HRA: Ne dopustimo da prevlada mržnja

Photo: MyNews24

Uočavajući tokom jučerašnjeg dana govor mržnje i kod predstavnika vlasti i opozicije, konkretno, kod premijera Zdravka Krivokapića i odbornika Milovana Jankovića, Akcija za ljudska prava osuđuje takva ponašanja i ponovo apeluje na javne funkcionere da se uzdrže od govora koji izaziva mržnju.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, juče je u svom komentaru Crnogorsku pravoslavnu crkvu nazvao “takozvanom” i “nevladinom organizacijom”, i istakao “da je njen jedini cilj bio ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu”, čime je mogao da povrijedi vjerska osjećanja vjernika/ca te vjerske zajednice i podstakne mržnju prema njima.

Podsjećamo da je ranije i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, Srpsku pravoslavnu crkvu nazivao “kvazivjerskom zajednicom”, “koja pokušava da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu”, “koja je odgovorna za genocid u Srebrenici”, što je takođe moglo da povrijedi vjerska osjećanja vjernika/ca te vjerske zajednice i podstakne mržnju prema njima.

Radi se o najvišim državnim funkcionerima koji imaju posebnu obavezu da djeluju u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, prema kome su vjerske zajednice odvojene od države, i da ne podstiču mržnju.

Juče je i odbornik Milovan Janković (DPS), iznio posebno neprimjeren komentar na račun potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, poručivši mu “Sram te bilo, mrtvi ti se otac u grobu prevrće”, dodavši da ni njemu, ni premijeru Zdravku Krivokapiću, ni ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću “nema mjesta u Crnoj Gori”.

Sve navedene vrste govora izazivaju i podstiču mržnju i takav govor ne smije postati opšte pravilo.

Podjećamo da je izazivanje i podsticanje mržnje izričito zabranjeno članom 7 Ustava Crne Gore (“Zabrana izazivanja mržnje”), članom 370 Krivičnog zakonika Crne Gore (“Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje”), članom 9a i 34a Zakona o zabrani diskriminacije (“Govor mržnje”), a u slučaju odbornika Skupštine Prijestonice i Poslovnikom o radu te skupštine, koji zabranjuje “korišćenje uvredljivih izraza ili iznošenje podataka i ocjena iz privatnog života odbornika i drugih lica”.

Verbalno izazivanje i podsticanje mržnje je uvod u fizičko nasilje, pa tome svako ko ima nadležnosti i javni uticaj mora da se suprotstavi.

Najviši državni funkcioneri, kao i predsjedavajući skupštinama lokalnih samouprava i Skupštine Crne Gore, imaju posebnu odgovornost.

Crnogorski parlamentarizam je s razlogom uživao ugled u regionu i isticao se elementarnim uvažavanjem i najžešćih političkih protivnika i taj dosegnuti civilizacijski standard se ne smije urušiti.