NAJAVA DOGAĐAJA – PREDSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA O PRIMJENI STRATEGIJE ZA ISTRAŽIVANJE RATNIH ZLOČINA DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA CRNE GORE

U CRNOJ GORI BEZ PRAVDE ZA GOLOOTOČANE
28/06/2021
Primjena Strategije za istraživanje ratnih zločina u Crnoj Gori iznevjerila očekivanja
30/06/2021

NAJAVA DOGAĐAJA – PREDSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA O PRIMJENI STRATEGIJE ZA ISTRAŽIVANJE RATNIH ZLOČINA DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA CRNE GORE

Akcija za ljudska prava (HRA) sjutra, u srijedu, 30. juna 2021, u PR Centru u Podgorici, ul. Bulevar Josipa Broza 23A, sa početkom u 10:30, organizuje okrugli sto pod nazivom ,,Šest godina primjene Strategije za istraživanje ratnih zločina u Crnoj Gori’’, na kom će biti predstavljen izvještaj “Primjena Strategije za istraživanje ratnih zločina Državnog tužilaštva Crne Gore (2015-2021)”.

Izvještaj je urađen u sklopu projekta ,,Ka pravdi za žrtve ratnih zločina” koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u okviru Regionalnog projekta o ratnim zločinima (RWC) koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Autori izvještaja su Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, koja je i urednica izvještaja, Đorđije Drinčić, pravni savjetnik u HRA i Nebojša Vučinić, profesor na Pravnom fakultetu i Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

U panel diskusiji povodom izvještaja učestvuju Akvile Normantiene, savjetnica za politička pitanja u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Ivan Jovanović, rukovodilac regionalnog programa podrške suđenjima za ratne zločine u okviru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Lidija Vukčević, državna tužiteljka Vrhovnog državnog tužilaštva upućena na rad u Specijalno državno tužilaštvo, Đorđije Drinčić, pravni savjetnik u HRA, profesor Nebojša Vučinić, Velija Murić, advokat i izvršni direktor Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava i Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava.

Skup će se odvijati prema agendi koja je dostupna ovdje.

Prisustvo skupu su potvrdili predstavnici političkih stranaka i nevladinih organizacija.