PORTAL IN4S PO PRIJAVI HRA UKLONIO NEZAKONITE KOMENTARE ISPOD TEKSTA O EMISIJI NOVINARKE DUŠKE PEJOVIĆ

Nadzor nad primjenom standarda ljudskih prava tokom epidemije virusa COVID-19
13/09/2020
REFORMA TUŽILAŠTVA: STARE MUKE I ZA NOVU VLAST
19/09/2020

PORTAL IN4S PO PRIJAVI HRA UKLONIO NEZAKONITE KOMENTARE ISPOD TEKSTA O EMISIJI NOVINARKE DUŠKE PEJOVIĆ

Akcija za ljudska prava (HRA) je danas uredništvu portala IN4S prijavila komentare objavljene ispod teksta portala pod naslovom: “Režim može da ode sa vlasti, ali iz nekih novinara nikad: Duška Pejović strahuje od četnika, za RTCG nije zavšren Drugi sv. rat”, koji su predstavljali nezakonit sadržaj na osnovu člana 26 i 36 Zakona o medijima.

Komentari su neposredno podsticali na mržnju i nasilje prema novinarki RTCG Duški Pejović, tako što je ona grubo vrijeđana na ličnoj osnovi i tako što se njima zagovaralo čak i to da se u javnosti napadne, što je apsolutno nedopustivo i zabranjeno jer pored ostalog predstavlja i ugrožavanje njene sigurnosti, što je krivično djelo.

HRA je u prijavi istakla da sloboda izražavanja omogućava kritikovanje stavova novinara, ali ne tako da kritika preraste u lični napad (ad hominem) i ugrožava ličnu bezbjednost.

HRA je upozorila uredništvo portala da je na osnovu Zakona o medijima osnivač internetske publikacije dužan da ukloni komentare kojima se krše zakonom zaštićena prava bez odlaganja, a najkasnije u roku od 60 minuta od dobijanja prijave (čl. 26, st. 3, 4 i 5).

I prije isteka propisanog roka, uredništvo portala IN4S je uklonilo komentare kojima se podsticalo na mržnju i nasilje prema njihovoj koleginici.

Podsjećamo i da je svaki portal dužan da, u skladu sa Zakonom o medijima, propiše i objavi pravila za objavljivanje komentara trećih lica. U protivnom, Zakon o medijima predviđa kazne u iznosu od 1000 do 8000 eura.