Saopštenje koalicije “Zajedno za LGBT prava” povodom prijetnji advokata Markovića

PREGLED MJERA OGRANIČENJA KRETANJA I ZABRANE OKUPLJANJA ZA VRIJEME EPIDEMIJE VIRUSA COVID-19
24/07/2020
O PRIJAVAMA POLICIJSKE TORTURE U ISTRAZI „BOMBAŠKIH NAPADA“ OBAVIJEŠTEN SPECIJALNI IZVJESTILAC ZA TORTURU UJEDINJENIH NACIJA
29/07/2020

Saopštenje koalicije “Zajedno za LGBT prava” povodom prijetnji advokata Markovića

(Foto: Portal Analitika)

Koalicija “Zajedno za LGBT prava”, čiji je član Akcija za ljudska prava (HRA), najoštrije osuđuje govor mržnje upućen LGBTIQ zajednici i našim saveznicima od strane advokata Velibora Markovića i istovremeno pruža podršku novinarki „Vijesti“ Damiri Kalač, koja je u svojstvu građanke podnijela prijavu protiv advokata Markovića, zbog prijetnji upućenih na društvenoj mreži Facebook.

S obzirom na to da se advokat Marković u svom pokušaju opravdanja govora mržnje i otvorenih prijetnji poziva na Ustav, želimo da podsjetimo da Ustav Crne Gore eksplicitno zabranjuje „izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu“ (član 7).

Svaka osoba u Crnoj Gori ima pravo da izrazi svoj rodni identitet i seksualnu orijentaciju, što je izričito zagrantovano Zakonom o zabrani diskriminacije, koji takođe zabranjuje i govor mržnje. Nijednom pojedincu ne smije biti dozvoljeno da arbitrarno ograničava slobodu bilo kojem građaninu i građanki Crne Gore, a naročito ne da upućuje otvorene prijetnje onima koji stoje u odbranu osnovnih ljudskih prava i sloboda. Posebno nas brine što je govor mržnje i prijetnje upotrijebio neko ko se može i profesionalno naći u prilici da zastupa pripadnika LGBTIQ zajednice a što očito utiče i na njegov objektivan sud o takvoj osobi.

Objave i komentari advokata Markovića na društvenim mrežama, upućeni novinarki Kalač i LGBTIQ zajednici, oličenje su netrpeljivosti i mržnje, i direktno prijeteći. Stoga, Koalicija zahtjeva brzu reakciju i adekvatno procesuiranje ovog slučaja u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa kojima je slučaj prijavljen.

Posebno apelujemo na Advokatsku komoru Crne Gore da reaguje hitno i odlučno, i utvrdi kršenje advokatske etike u ovom slučaju. Podsjećamo da Kodeks profesionalne etike advokata prije svega ukazuje na „posebnu vrstu i visok stepen profesionalne i moralne odgovornosti advokata“ i da „od načina rada i ponašanja svakog advokata ponaosob zavise značaj i ugled advokature u celini“. Osnov profesionalne etike i odgovornosti advokata je da „služi interesima pravde i da je obavezan da svojim profesionalnim i drugim javnim djelovanjem i ličnim primjerom doprinosi vladavini prava i društvu zasnovanom na poštovanju zakona“. Advokat „u svakom trenutku treba da bude svjestan svoje odgovornosti i da sa njom uskladi svoje postupke“ (načelo I, Osnovi profesionalne etike i odgovornosti, Kodeks profesionalne etike advokata Advokatske komore Crne Gore).

Naročito zabrinjava činjenica da neko ko je pravnik sa dugom advokatskom praksom zapravo ne poznaje Ustav ili ga tumači na laički i banalan način tvrdeći da sloboda izražavanja znači da svako može da priča što mu padne na pamet, vrijeđa, blati, ruga se i širi  mržnju i netrpeljivost.

Crna Gora mora biti zemlja slobodnih građanki i građana, vladavine prava i ljudskih prava. Sve nadležne institucije su u obavezi da beskompromisnom primjenom zakona omoguće da svaka LGBTIQ osoba u Crnoj Gori u svakom trenutku i na svakom mjestu može slobodno i bez straha da izrazi svoju ličnost, koja podrazumjeva i seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Koaliciju “Zajedno za LGBT prava” čine: Queer Montenegro, NVO Juventas, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Akcija za ljudska prava (HRA), Institut Alternativa, CAZAS, Anima, Crnogorski ženski lobi, Sigurna ženska kuća, SOS telefon Nikšić, CRNVO, CEDEM, CeMI, Asocijacija Spektra, Udruženje LBTQ žena Stana, Ministarstvo kulture, Klinički centar Crne Gore i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.