Ministar pravde da objavi informacije o ekstradiciji Zorana Vukovića

PISMO SPECIJALNIH IZVJESTILACA UN VLADI CRNE GORE
08/07/2020
25 godina nakon genocida u Srebrenici žrtve još uvijek čekaju pravdu
10/07/2020

Ministar pravde da objavi informacije o ekstradiciji Zorana Vukovića

(Foto: mpa.gov.me)

Akcija za ljudska prava (HRA) poziva ministra pravde i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da objavi zašto više od četiri godine traje postupak izručenja u Crnu Goru Zorana Vukovića, čovjeka koji je zbog ubistva tri člana porodice Klapuh u Crnoj Gori osuđen na 20 godina zatvora. Smatramo da je ta informacija od javnog značaja, da je u opštem interesu suzbijanja nekažnjivosti za ratne zločine, ostvarivanja pravde za žrtve i uspostavljanja vladavine prava i da na nju javnost ima pravo.

HRA je danas primila rješenje Ministarstva pravde kojim je odbijen zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim smo po drugi put, 19.6.2020, zatražili „dokument koji sadrži informaciju o postupku ekstradicije Zorana Vukovića, koji je uhapšen 2015. godine u Srbiji zbog osude za ubistvo tri člana porodice Klapuh iz Foče (BiH) izvršenog u julu 1992. godine u Plužinama, odnosno da nas obavijestite u kojoj fazi se nalazi taj postupak”. Ministarstvo pravde je odbilo zahtjev s obrazloženjem da bi dostavljanje informacije o tome u kojoj fazi se nalazi postupak ekstradicije protiv Zorana Vukovića, „podrazumijevalo sačinjavanje nove informacije, protivno članu 29 stav 1 tačka 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama”.

HRA smatra da dostava dokumenta koji bi ukazao na to u kojoj fazi se nalazi postupak ekstradicije ne znači sačinjavanje nove informacije, i da Ministarstvo pravde nije imalo osnova to da odbije. U svakom slučaju, smatramo da javnost ima pravo da zna zašto taj ekstradicioni postupak tako dugo traje, pa pozivamo medije da nam pomognu u pokušaju da dođemo do te informacije i da isto pitanje o postupku ekstradicije Zorana Vukovića postave Ministarstvu pravde.

Na osnovu potjernice Crne Gore, Zoran Vuković je uhapšen u Srbiji 25. decembra 2015. godine, ali do danas nije izručen Crnoj Gori iako je objavljeno da je Crna Gora zatražila njegovo izručenje još u januaru 2016. godine.

U slučaju da Vuković bude izručen, on ima pravo da mu suđenje bude ponovljeno jer je osuđen u odsustvu (čl. 431 ZKP).